22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri32 de miliarde de euro pentru România

32 de miliarde de euro pentru România

România va beneficia de 32 de miliarde de euro din fonduri europene, în termen de şapte ani, pentru a recupera decalajele faţă de statele membre ale Uniunii, a anunţat ieri Răzvan Alexandru Cotovelea, directorul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul de Finanţe.

„Vom avea 32 de miliarde de euro doar din fondurile structurale, fără a socoti finanţările locale, pentru a mări standardele economice şi sociale din regiunile slab dezvoltate şi pentru a recupera decalajele pe care le avem faţă de statele membre“, a arătat Răzvan Cotovelea, care este şi coordonatorul naţional adjunct al asistenţei financiare externe nerambursabile. Acesta a precizat că în Planul Naţional de Dezvoltare vor fi incluse proiecte din toate sectoarele economiei, care vor beneficia de fonduri europene, împrumuturi sau bani de la buget.

 

Locuri de muncă

 

Absorbţia fondurilor structurale va permite, în opinia lui Cotovelea, crearea în perioada 2007-2013 a 500.000 de noi locuri de muncă şi atragerea în ţară a populaţiei plecate la muncă în străinătate. „Urmărim migrarea înapoi – dacă mi se permite expresia – a forţei de muncă din străinătate“, a completat Cotovelea, citat de NewsIn.

În 2008, ţara noastră va primi 2,7 miliarde de euro din banii Uniunii, ca sprijin pentru mărirea competitivităţii, dezvoltarea societăţii informaţionale şi a resurselor umane, proiecte pentru îmbunătăţirea mediului, investiţii în sectorul energetic, precum şi alocări separate pentru agricultură. „În prezent, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, sunt 641 de milioane de euro, alocate de la Bruxelles. Vor fi aprobate primele proiecte şi ulterior vor avea loc decontări. Precizez că nu este vorba de plăţi în avans, în afară de cele de prefinanţare, ci de decontări“, a mai declarat acesta, indicând şi faptul că autorităţile locale trebuie să se implice foarte mult în gestionarea proiectelor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU