17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVin banii pe suprafaţă de la UE

Vin banii pe suprafaţă de la UE

Doljenii care au solicitat anul trecut subvenţia pe suprafaţă de la UE vor primi banii în cel mai scurt timp. „Angajaţii APIA Dolj au depus eforturi susţinute în ultima perioadă pentru autorizarea plăţilor pe anul 2007. Am convingerea că ne vom încadra în termenele prevăzute de regulamentele europene şi toţi fermierii îşi vor primi banii la timp“, a precizat Emil Călugăru, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj.
De altfel, în ultimele trei săptămâni, APIA Dolj a accelerat procesul de autorizare a plăţilor. Drept urmare, potrivit unui comunicat de presă emis de instituţie, comparativ cu începutul lunii mai 2008, când fuseseră autorizate la plată doar 18.000 de dosare (aproape 27% din totalul cererilor depuse), până la 29 mai au fost autorizate aproximativ 49.000 de cereri (aproape 73%). În Dolj, suma plătită până în prezent este de 9,350 milioane de euro.

Solicitările pentru subvenţie pot fi depuse până pe 9 iunie

Bugetul alocat României în cadrul Schemei Unice de Plată pe Suprafaţă (SAPS) pentru anul 2007 a fost de 440 de milioane de euro, reprezentând 50,5 euro/ha. La această sumă se adaugă plăţile din bugetul naţional care, pentru anul 2007, au fost stabilite la 47 de euro pentru culturile de bază.
Potrivit site-ului APIA, ultimul termen până la care se mai pot depune cereri de sprijin din fonduri europene şi de la bugetul naţional este 9 iunie. Doljenii care depun solicitările în perioada 16 mai – 9 iunie vor fi însă penalizaţi pentru întârziere cu 1% pe zi din suma aferentă suprafeţei deţinute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII