17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSubvenţiile în zootehnie, în linie dreaptă

Subvenţiile în zootehnie, în linie dreaptă

Doljenii mai au la dispoziţie aproximativ două săptămâni pentru a solicita sprijinul din sectorul zootehnic, acordat atât pentru bovine, cât şi pentru ovine şi caprine.

Potrivit legislaţiei în vigoare, data-limită de depunere a solicitărilor pentru a beneficia de primele pe exploataţie (bovine) şi pe cap de animal (ovine şi caprine) este 15 iunie. „Până la 29 mai, doljenii au depus aproximativ 670 de cereri pentru subvenţie pe exploataţie, pentru 3.700 de animale. Pentru ovine şi bovine au fost aduse 49 de solicitări pentru 5.200 de animale“, a declarat Cocoşilă Veronica, şefa Serviciului Examinări Cereri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj.
Aceasta a precizat că, până în prezent, numărul celor care au venit la APIA Dolj (anul acesta, solicitările pot fi depuse doar la sucursala judeţeană, nu şi la centrele locale) pentru a face solicitarea a fost constant.
Anul acesta, subvenţia în zootehnie a venit cu o serie de modificări. În primul rând, pentru a demonstra faptul că nu are datorii la bugetul de stat şi la nivel local, solicitantul are nevoie doar de o declaraţie pe proprie răspundere. În plus, prima pe exploataţie de bovine se acordă, în baza unei cereri, doar producătorilor agricoli care au beneficiat în 2007 de schema de plăţi naţionale directe complementare. Asta înseamnă că fermierii care anul trecut deţineau o vacă şi astfel nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate nu vor primi subvenţia, chiar dacă între timp au mai achiziţionat două animale.
Pot însă primi sprijin producătorii agricoli care au înfiinţat exploataţii în perioada 1 februarie 2007 – 31 ianuarie 2008. Exploataţia respectivă trebuie însă (ca şi în cazul celor care au beneficiat de subvenţie anul trecut) să fie de minimum trei bovine la data înfiinţării ei, iar vârsta animalelor să fie de cel puţin şase luni. În plus, bovinele respective trebuie să nu provină din exploataţii care anul trecut au beneficiat de primă. „Până în prezent, am primit 11 cereri pentru exploataţii noi de bovine. Acestea solicită subvenţie pentru 45 de animale“, a precizat Cocoşilă Veronica.  

Plăţile, din august
Acordarea primelor de la bugetul de stat, în cadrul plăţilor naţionale directe complementare, se va face în ordinea depunerii cererilor, începând cu 16 august pentru exploataţiile de bovine şi cu 16 septembrie pentru efectivele de ovine/caprine. Anul trecut, subvenţia pentru bovine a fost de 490 lei/animal, iar cea pentru ovine şi caprine – 35 lei/animal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS