11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024

Invazia facturilor

O familie tânără plăteşte lunar facturi de peste 1.000 de lei numai pentru servicii şi credite, fără a lua în calcul mâncarea.

 

Credit la maşină, rate la termopane sau frigider, gaze, electricitate, telefoane mobile, telefon fix, internet, întreţinere. Acestea sunt facturile lunare de servicii întâlnite aproape la orice familie. Fără ele nu se poate. Nici telefonul mobil şi nici internetul nu mai sunt considerate un lux, ci o necesitate. Suntem copleşiţi de teancuri întregi de facturi. Aproape oricine a contractat credite bancare şi suntem dependenţi de energia electrică. Unii care au centrale de apartament îşi adaugă în portofoliu încă o factură, cea de la gaze. Lista poate continua la familiile tinere care se respectă: asigurare de viaţă, asigurarea locuinţei, asigurare de studii pentru copil. Sau chiar credit ipotecar. Craiovenii cu venituri medii pot munci o viaţă numai pentru plata facturilor. Din nou precizăm că nu luăm în calcul mâncarea, îmbrăcămintea, o bere cu prietenii, concediile sau medicamentele. În medie, o familie care locuieşte la bloc găseşte în cutia poştală o factură la două-trei zile. Multe au termene de plată aşa de strânse încât trebuie programat orice bănuţ care iese din casă pentru plata utilităţilor sau a serviciilor.

 

La coadă pentru plata facturilor

 

Dacă pe timpul comunismului se stătea la coadă la produsele alimentare, acum, şirurile de oameni s-au mutat la bănci sau la Poştă, pentru plata utilităţilor şi a serviciilor strict necesare. Se stă la cozi pentru toate facturile şi cum acestea vin pe rând, în zile diferite, debitorii sunt obligaţi să ia din nou „rândul“ pe la diverse ghişee. Am vorbit până acum despre numărul de facturi. Cât despre valoarea lor, aceasta este altă poveste.

 

O spinare de bani

 

GdS a calculat că, lunar, o familie tânără, cu trei membri, scoate din buzunar în jur de 1.000 de lei numai pe facturi. Să le luăm pe rând. Factura la electricitate – în medie, 60 de lei pe lună (în funcţie de câte aparate electrocasnice are titularul), factura la telefonul fix (cu internet) – 55 de lei, gazele – 350 de lei iarna, respectiv 50 de lei vara. Restul de întreţinere (apa rece, servicii de administraţie) mai costă 50-60 de lei pe lună. Telefoanele mobile (presupunem că sunt două, unul al soţului, altul al soţiei) – în jur de 100 de lei. Durerea mare începe la credite. Să presupunem că familia luată în calcul are doar un credit de maşină, în leasing, şi un credit de nevoi personale. În total, 700-900 de lei pe lună. Dacă ar avea un credit ipotecar pentru locuinţă, atunci rata ar fi cu multe cifre, iar aceste tipuri de împrumuturi nu sunt cele mai răspândite, ci creditele de consum sunt la ordinea zilei, la aproape orice familie. Tragem linie şi adunăm: facturile lunare luate ca exemplu îi costă pe tinerii noştri minimum 1.015 lei pe lună în anotimpul cald şi maximum 1.475 de lei pe lună iarna, când costul gazului sau al întreţinerii este mai mare. În primul caz înseamnă salariul mediu net pe judeţ, calculat de Direcţia Regională de Statistică Dolj pentru luna martie 2008.

Cu alte cuvinte, cel puţin un salariu al familiei se duce pe facturi. Dacă tinerii mai au şi copii, situaţia se complică. În cazul în care mai trebuie să achite şi un credit ipotecar sau asigurări de viaţă, atunci chiar că trebuie să aibă venituri considerabile.

„Ne luăm o haină pe trimestru“

 

De aceeaşi părere sunt şi tinerii craioveni cu care am stat de vorbă şi care spun că salariul unuia dintre soţi se duce pe facturi. „Ne mai rămâne un salariu pentru mâncare şi haine. Dar haine ne luăm o dată pe trimestru şi ne uităm pe stradă cum alţi tineri – le fel ca noi – se plimbă în maşini străine şi poartă haine de firmă“, a spus craioveanca Elena Raicu, de 26 de ani. „Nu ne ajung salariile pentru că plătim mult pentru a ne achita facturile. Trăim din descoperiri de card“, a spus Bogdan Moldoveanu, de 31 de ani. „Chiar azi de dimineaţă (ieri – n.r.) se duse soţul să plătească gazele, curentul şi factura la telefonul mobil. Toate fac 300 de lei. Doar atât“, a precizat Claudia Dragu, de 38 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII