13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFonduri europene pentru companii

Fonduri europene pentru companii

Mediul de afaceri din Oltenia, asociaţiile şi fundaţiile, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă şi universităţile pot accesa fonduri europene pe trei domenii de intervenţie, lansate, ieri, la nivel regional.

Oportunităţile de accesare a fondurilor structurale s-au îmbunătăţit odată cu lansarea de ieri, de la Craiova, dar pe toată regiunea Oltenia, a două axe prioritare din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU): Axa prioritară 3, din care au fost lansate două domenii majore de intervenţie: Domeniul 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale“ şi Domeniul 3.2 „Promovare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii“ şi Axa 5, care cuprinde mai multe domenii, dar Domeniul major de intervenţie 5.1

„Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare“ este gestionat prin organismul intermediar regional menţionat. Directoarea Organismului Intermediar Regional POS-DRU Sud-Vest Oltenia, Mona Luminiţa Turcitu, a precizat că pentru cele două axe prioritare de mai sus sunt disponibile 12 milioane de euro, iar proiectele se pot depune până pe 29 august 2008. „Acum se schimbă vitezele în ceea ce priveşte fondurile structurale. România are de cheltuit patru miliarde de euro până în 2013. Astăzi avem 12 milioane de euro pe regiune, iar sesiunea de proiecte se încheie pe 29 august 2008. Principiul pe baza căruia se oferă finanţarea va fi «primul venit, primul servit!», a spus Mona Luminiţa Turcitu.

 

Cererile de finanţare, completate on line

 

Organizatorii evenimentului le-au explicat oamenilor de afaceri prezenţi la eveniment că persoanele interesate să depună proiecte pe domeniile de mai sus pot aplica online pe un sistem informatic special creat pentru a facilita accesul la cererea de finanţare. „O astfel de cerere se completează on line în cel mult trei ore, apoi se printează, se ştampilează, se datează şi se trimite prin poştă, cu anexele aferente“, a afirmat Mona Turcitu. Adresanţii se pot înscrie pe site-ul www.fseromania.ro/proiecte, iar de acolo se înregistrează, după care intră pe secţiunea Actionweb şi completează cererea în format electronic. Proiectele pot fi cuprinse între 185.000 de lei şi 1.849.999 de lei. Valoarea maximă a finanţării din fondurile europene este de 98% din proiect pentru cele de drept public şi de 95% din valoarea proiectului pentru cele de drept privat. Deci, finanţarea din partea firmelor sau a altor entităţi eligibile este de 2%, pentru cele de stat, şi de 5%, pentru cele din mediul privat.

 

Cine are dreptul la fonduri

 

Pe Domeniul 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale“, beneficiarii eligibili sunt microîntreprinderile şi IMM-urile, universităţile publice şi private acreditate, centrele sau institutele de cercetare cu atribuţii în dezvoltarea antreprenoriatului, ONG-urile, camerele de comerţ etc. Aceştia pot depune proiecte pentru activităţi diverse din care enumerăm doar câteva, aşa cum sunt ele întâlnite în ghidurile de finanţare. Se pot obţine fonduri nerambursabile europene pentru „sprijinirea sistemelor teritoriale de servicii integrate pentru dezvoltarea afacerilor prin studii de fezabilitate, cercetări de piaţă şi analize privind cererea în mediul de afaceri“.

De asemenea, se pot dezvolta „scheme de ajutoare şi stimulente pentru a sprijini demararea activităţilor unei afaceri, antreprenoriatul şi ocuparea pe cont propriu“ sau pentru „dezvoltarea şi implementarea campaniilor de informare şi conştientizare privind oportunităţile existente în vederea încurajării antreprenoriatului“. Grupurile-ţintă pentru acest domeniu de intervenţie sunt angajaţii, personalul de conducere din întreprinderi (mai ales din microîntreprinderi şi IMM-uri), întreprinzătorii şi persoanele care doresc să iniţieze o activitate independentă.

 

Formare profesională

 

Pe Domeniul 3.2 „Formare profesională şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii“ sunt eligibile activităţi care se referă la aplicarea unor metode inovatoare în vederea organizării flexibile a muncii, inclusiv noi forme de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă. La fel, sunt eligibile activităţi de furnizare a programelor de formare profesională, în special pentru microîntreprinderi şi IMM-uri etc.

Beneficiarii eligibili pe acest domeniu sunt microîntreprinderile, IMM-urile, organizaţiile sindicale şi patronale, asociaţiile profesionale şi cele ale IMM-urilor, ONG-urile, universităţile, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă şi altele. Acest segment se adresează angajaţilor, întreprinzătorilor, persoanelor fizice autorizate, managerilor de tot felul, personalului din sectorul sănătăţii şi specialiştilor în medicina muncii.

Pe Axa 5, Domeniul 5.1 lansat ieri pe regiune şi numit „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare“, sunt acceptate proiecte pentru activităţi legate de facilitarea accesului pe piaţa muncii, respectiv activităţi care au drept scop motivarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă în vederea integrării pe piaţa muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII