În Craiova va fi amenajat un singur loc pentru sacrificarea mieilor de Paşte. Acesta se găseşte în Târgul de săptămână din cartierul Romaneşti.
Mieii ce urmează să fie comercializaţi de Paşte trebuie sacrificaţi în unităţi aprobate sanitar-veterinar sau în pieţe şi târguri special amenajate de administraţia locală, pentru o perioadă de cinci zile, înaintea Sărbătorilor Pascale, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi de Siguranţă a Alimentelor (ANSVSA). Toate punctele de sacrificare autorizate în pieţe şi târguri vor avea echipamente de asomare puse la dispoziţie de administraţia pieţelor. Producătorii care vor să vândă miei vii în pieţe, în perioada Sărbătorilor Pascale, trebuie să deţină certificatul de sănătate al animalului de la medicul veterinar, formularul de mişcare şi actele care dovedesc că este proprietarul animalelor. În plus, carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate. Aceasta se face cu o ştampilă rotundă.
Norme europene obligatorii pentru abatoare şi spaţii publice
Carnea provenită de la ovinele sacrificate în gospodăriile populaţiei este destinată strict consumului propriu. De asemenea, carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar va fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Normele ANSVSA interzic transportul cărnii în alte locuri în scopul comercializării, precum şi expunerea pentru o perioadă prelungită la temperatura mediului ambiant. În gospodării, proprietarii vor putea să sacrifice mieii conform tradiţiei, pentru că nimeni nu va putea controla dacă tăierile sunt făcute conform normelor europene. În spaţiile publice şi în abatoare, tăierea trebuie să se facă după folosirea asomatorului electric.
Dacă în abatoare şi în gospodării, lucrurile sunt clare, în târgul de săptămână al Craiovei ele nu mai par la fel. Aici, tăierile se vor face într-o clădire care ieri părea la fel de murdară ca o cocină. Câţiva muncitori de la Administraţia Pieţelor se străduiau să schimbe aspectul clădirii, care părea că a găzduit, peste an, doar animale. Un loc atât de murdar cum este spaţiul de la târgul de săptămână mai uşor poate fi demolat decât igienizat!
Aviz temporar pentru cocină de porci!
În camera centrală, faianţa albă şi spartă de pe pereţi e plină de mizerie. În camerele laterale se găsesc piese de strung sau alte utilaje, semn că cineva a folosit clădirea şi pentru altceva decât pentru sacrificarea mieilor. Nu există containere pentru colectarea resturilor de la tăiere, deşi şefii pieţei susţin că vor încheia un contract cu o firmă specializată. Un miros pestilenţial domneşte peste tot, deşi câţiva muncitori se străduiesc să acopere jegul cu var. „Specialistul“ înarmat cu o bidinea spune că pe pereţi nu sunt zoaie, ci amorsă. „Am dat cu amorsă peste faianţă ca să putem să dăm cu lavabil peste ea. Nu putem să spălăm faianţa, pentru că este spartă şi plesnită. Săptămâna viitoare facem clădirea asta ca nouă“, spune un specialist care se străduia să acopere cu var mizeria de pe pereţi. Toaleta aferentă localului nu are nimic în comun cu igiena, pe jos e pământ amestecat cu ciment, iar pe dinafară clădirea pare mai degrabă o magazie decât un loc de sacrificare a mieilor.
Gheorghe Călinoiu, directorul Administraţiei Pieţelor, instituţie abilitată să aducă această clădire aproape de normele sanitar-veterinare, crede că nu va fi nici o problemă pentru obţinerea avizului temporar de la DSVSA Dolj. „Am oameni la târg să cureţe clădirea. Nu vom avea probleme cu avizul sanitar, pentru că pe jos am mozaic, pe pereţi este faianţă, vom monta şi un boiler pentru apă caldă şi vom face şi racordul pentru apă rece. Cu cinci zile înainte de Paşte, clădirea va putea să funcţioneze“, a spus Călinoiu. Dacă ne gândim că la români „merge şi aşa“ a devenit un principiu de viaţă, atunci poate că şi clădirea din Târgul de săptămână va funcţiona pentru destinaţia care i-a fost alocată.