16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanţare nerambursabilă prin BERD

Finanţare nerambursabilă prin BERD

IMM-urile pot primi cu titlu gratuit 50% din costul proiectului, dar nu mai mult de 10.000 de euro, prin Programul Business Advisory Services – Romania.

 

Întreprinderile mici şi mijlocii mai au la dispoziţie, de la sfârşitul săptămânii trecute, o posibilitate de a atrage fonduri nerambursabile, de data aceasta administrate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi finanţate de Guvernul Austriei, printr-un program special. Cine are experienţa întocmirii de proiecte de finanţare se va descurca şi de această dată. Finanţarea se face prin Programul Business Advisory Services – Romania şi se referă în special la servicii de consultanţă, după cum îi spune şi numele. Potrivit informaţiilor furnizate de Consiliul Naţional al IMM-urilor, acest program oferă subvenţii de maximum 50% din costul net al proiectului de consultanţă, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Responsabilitatea companiilor care depun proiecte de finanţare prin acest program trebuie să ştie că există condiţii la fel de exigente ca la fondurile structurale.

Fonduri doar pentru consultanţă

Programul Business Advisory Services – Romania cofinanţează o gamă foarte largă de proiecte de consultanţă, ajutând la îmbunătăţirea performanţei economice şi la creşterea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii.

De asemenea, IMM-urile beneficiază „de asistenţă în definirea necesităţilor de consultanţă în afaceri ale companiei şi de sprijin în selectarea celor mai buni consultanţi locali pentru rezolvarea problemelor specifice fiecărei companii“, au precizat reprezentanţii Consiliului Naţional al IMM-urilor.

Sunt eligibile firmele care îndeplinesc o serie de condiţii: au capital majoritar românesc şi privat, există pe piaţă de cel puţin doi ani, au potenţial real de dezvoltare şi prezintă „o necesitate de servicii de consultanţă“. Sunt eligibile atât societăţi care activează în domeniul serviciilor, cât şi în cel al producţiei, dar numai pentru proiecte de consultanţă. Din rândul firmelor de consultanţă sunt eligibile acelea care au experienţă de minimum doi ani pe piaţă şi care au capital majoritar românesc sau consultanţi individuali români.

Nu pot obţine fonduri nerambursabile administrate de BERD proiectele deja începute sau cele ale unor firme din domenii precum agricultura primară, serviciile financiare, dezvoltarea imobiliară sau cele privind băuturile puternic alcoolizate, jocurile de noroc, armele şi tehnica militară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS