27.6 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriIBM promovează colaborarea inovativă cu universităţile

IBM promovează colaborarea inovativă cu universităţile

IBM România a organizat, pe 27 şi 28 martie, cea de-a patra ediţie a forumului naţional „IBM Academic Days for Universities in Romania“, ce a avut drept scopuri informarea şi iniţierea unor forme de cooperare inovativă pentru o societate interconectată, bazată pe cunoştinţe prin parteneriate strategice de instruire şi cercetare-dezvoltare, pe termen lung, interdisciplinare, pe planuri multiple de colaborare cu mediul academic, industrial, administrativ şi cu institute europene. Ediţia din acest an a „Zilelor Academice IBM pentru Universităţile din România“ a fost dedicată prezentării şi dezbaterii de fond, ce au vizat felul în care IBM se poate integra în mediul academic românesc.

Forumul a vizat, în mod special, discutarea modalităţilor de dezvoltare a unui cadru de cooperare inovativă între IBM şi universităţi de tradiţie din România, pentru a creşte nivelul de instruire şi formare multidisciplinară a specialiştilor pentru o societate informatizată.

A doua temă a fost prezentarea tehnologiilor de ultimă oră a celor de la IBM, în domenii cum ar fi prelucrarea paralelă şi de înaltă performanţă, gestiunea tehnico-economică a întreprinderilor, modele de afaceri integrate cu tehnologie şi legislaţie.

De asemenea, printre cele mai importante teme discutate a fost şi promovarea unor noi programe de învăţământ şi cercetare, cum ar fi: Arhitecturi Orientate pe Servicii (SOA), Ştiinţa, Managementul şi Ingineria Serviciilor (SSME), Prelucrări de Înaltă Performanţă (HPC) pentru învăţământul superior tehnologic, precum şi programe de învăţământ pentru domeniile IT, economic, juridic, ştiinţe sociale, ale vieţii şi naturii.

Cu ocazia acestui eveniment au fost prezentate proiecte naţionale, realizate în competiţie mondială de grupuri de universităţi, împreună cu IBM România, în anul 2007, pe linia cercetărilor ştiinţifice şi direcţiilor prevăzute pentru 2008.

Tot cu ocazia acestui eveniment, a fost lansat un program naţional de instruire academică numit „Promovarea curriculei şi a proiectelor de cercetare-dezvoltare pe tehnologia CELL, în universităţile din România“, cu scopul formării de specialişti de vârf cu competenţă în domeniul tehnologiilor de calcul de ultimă oră şi creării oportunităţilor de colaborare inovativă în cadrul proiectelor de cercetare-dezvoltare.

În cadrul forumului, specialiştii IBM din ţară şi străinătate şi profesorii universitari au susţinut prelegeri ce au vizat inovaţia în servicii, produse hardware şi tehnologiile software IBM, cât şi formele de cooperare între IBM şi mediul academic din învăţământ şi cercetarea ştiinţifică.

Alte prelegeri au fost despre crearea valorii inovative şi globalizare, impactul asupra reformelor din învăţământul superior şi al dezvoltării competenţelor, noi competenţe multidisciplinare pentru un model de livrare integrat global, experienţă şi aşteptări, modelarea complexităţii – o abordare cu platforme HPC.

 

IBM vrea să continue parteneriatul cu universităţile din România

 

Obiectivele IBM, pentru etapa de dezvoltare în România, sunt continuarea parteneriatului strategic, de tradiţie, cu grupul reprezentativ de universităţi din ţară, cu care lucrează deja de câţiva ani în cadrul „Iniţiativei Academice“ şi al profilului „Inovaţii şi Relaţii Universitare“, dar şi construirea unei relaţii de colaborare, de valoare mutuală, cu facultăţi cu profil economic, juridic şi de ştiinţe sociale, şi atragerea, în colaborare de cercetare-dezvoltare, a unor departamente din facultăţi şi universităţi preocupate de cercetări în domeniul ştiinţelor fundamentale, al ştiinţelor naturii, biologiei, biotehnologiilor, ştiinţelor medicale.

În acest tip de parteneriat inovativ, IBM oferă infrastructura şi suportul de dezvoltare a aplicaţiilor de calcul ştiinţific, calcul de înaltă performanţă, calcul grid.

Aceste parteneriate vor fi susţinute în viitor prin promovarea de către IBM a participării de grupuri de profesori şi studenţi în competiţii şi programe ştiinţifice la nivel naţional, dar şi în întreaga lume. IBM a declarat că va sprijini procesul de modenizare a programelor Master, pe cel de-al doilea nivel de pregătire a tinerei generaţii de specialişti, în care activităţile de practică cercetare-dezvoltare cu studenţii sunt deosebit de importante.

Programele derulate de IBM în 2007 cu universităţile din ţară, cât şi noile proiecte pentru 2008, ce vor fi aduse la cunoştinţă, evidenţiază priorităţile şi preocuparea continuă a companiei IBM de a promova aspectele cooperării inovative. Instrumentele principale sunt programul IBM. „Iniţiativa Academică“ şi parteneriatele directe dintre IBM România şi universităţi, cu componente de educaţie, internship şi cercetare prin colaborare.

Adrian UNGUREANU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS