18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUtilităţile, mai scumpe

Utilităţile, mai scumpe

Serviciile de utilităţi controlate de Primăria Craiova măresc tarifele.

Craiovenii vor plăti 36 de bani în plus lunar, de fiecare persoană, pentru colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului menajer, potrivit unui proiect iniţiat de municipalitate. Tariful ar ajunge astfel la trei lei lunar de persoană, cu tot cu TVA. În proiect mai sunt prevăzute creşteri ale tarifului pentru ridicarea deşeurilor la persoanele juridice, cu 3,22 lei pentru un metru cub – de la 29,62 la 32,84 lei. Pentru transportul reziduurilor din construcţii, Salubritatea intenţionează să ceară 73,58 lei pentru un metru cub, cu 3,72 lei mai mult decât se plăteşte în prezent. Operatorul craiovean a mai solicitat majorări la tarifele pentru activităţi suportate din bugetul local – măturat mecanizat şi manual, stropit etc.

Potrivit directorului Serviciului de Salubritate, Sorin Ciobanu, ajustarea de preţuri este motivată de scumpirea motorinei şi de indexările salariale prevăzute prin lege şi prin Contractul Colectiv de Muncă. „Aceste majorări vor fi percepute pentru serviciile prestate de Serviciul Public de Salubritate Craiova de la 1 aprilie şi numai dacă vor fi aprobate de consiliul local, la sfârşitul acestei luni“, a precizat directorul Ciobanu.

 

Se prepară preţul apei

 

În acest an, craiovenii vor mai avea parte de cel puţin o scumpire de utilităţi. Populaţia Băniei va trebui să suporte o majorare de cel puţin 3,5% a tarifelor la apă şi canalizare, cel mai probabil de la 1 august. Conform unui raport al Companiei de Apă „Oltenia“ SA, în care sunt fundamentate veniturile unităţii în 2008, creşterea preţului ar fi cauzată de clauzele acordului de împrumut cu BERD. În 2008, tarifele pentru furnizarea apei şi pentru canalizare au mai fost ajustate şi în ianuarie, cu 4,34%. Potrivit documentului, nu este exclusă în acest an nici o majorare a tarifului la furnizorul de apă brută, Compania Apele Române. În prezent, craiovenii plătesc 2,07 lei pentru un metru cub de apă potabilă, dacă o primesc prin sistemul de pompare, şi 0,55 lei pentru un metru cub, dacă beneficiază de apă prin cădere liberă – sursa Izvarna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII