23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljul - codaş la investiţii străine

Doljul – codaş la investiţii străine

500 de firme cu capital străin au dispărut din Dolj. Cele care au rămas „în viaţă“ au subscris capitaluri în euro de numai 0,2% din totalul ţării, ceea ce situează judeţul în coada clasamentului la capitolul plasamente străine investite.

Mediul economic instabil şi forţa financiară slabă a investitorilor străini care au ales această zonă a ţării pentru a-şi deschide business-uri au făcut ca aproape 500 de companii cu capital străin să dispară din judeţ, informează Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj. Fie că a fost vorba despre companii cu capital integral străin, fie că au fost firme mixte româno-străine, în decursul timpului, aproape 500 de entităţi economice au fost radiate sau dizolvate. La numai un an de la intrarea în Uniunea Europeană, societăţile străine din Dolj se situează, ca număr, la aproape jumătate faţă de anii anteriori. Motivele pentru care investitorii au închis porţile sunt multiple, a spus directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea: „Nu şi-au majorat capitalul social potrivit legii, nu şi-au preschimbat certificatele de înregistrare sau, pur şi simplu, s-au mutat în alte judeţe“.

Autorităţile ne lasă să înţelegem că radierea firmelor cu capital străin nu comportă motive diferite de cele ale societăţilor autohtone. „Legile româneşti nu fac distincţie între capitalul românesc şi cel străin. Toţi sunt trataţi la fel. În Germania dispar 10.000 de firme anual. Nu cred că investitorii străini au plecat în alte judeţe, ci, pur şi simplu, au dispărut pe cale naturală. Mulţi au venit în Dolj şi în Craiova într-o perioadă de instabilitate economică“, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Acesta a mai spus că au dispărut societăţi străine mici, care au avut fie management de proastă calitate şi capitaluri infime, fie au avut alte aşteptări de la economia autohtonă şi acestea nu s-au produs.

 

Codaşi la capitaluri investite

 

Datele centralizate pe ţară de ORC arată că, la sfârşitul anului 2006, în Dolj erau peste 1.200 de firme străine, cu o participare de 72.397.500 de lei. Totalul capitalurilor atrase în moneda europeană era de numai 32.990 de euro, ceea ce reprezintă 0,2% din sumele investite de străini în ţară, iar din acest punct de vedere, Doljul ocupă un ruşinos loc 35 pe ţară. La finalul lui 2007, mai erau în evidenţele ORC Dolj doar 884 de firme cu capital străin, iar cel subscris totaliza 407 milioane de lei. În euro, capitalurile au crescut la 2,1 milioane, dar s-a redus numărul societăţilor cu participare străină în economia Doljului. Judeţul a rămas tot pe un loc codaş pe ţară din punct de vedere al investiţiilor străine. „În perioada 1993-1996, Doljul era printre primele pe ţară ca şi capitaluri atrase, ca urmare a investiţiilor Daewoo. Acum, investitorii străini au ocolit zona aceasta. Situaţia se va schimba în bine când va veni Ford la Craiova“, a afirmat un oficial din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie „Oltenia“.

 

Comunitate mare de afacerişti italieni

 

Din cele 884 de societăţi cu capital străin aflate în funcţiune în Dolj, 375 sunt italiene. Aportul total de capital al italienilor este de aproape şase milioane de lei, 3,4 milioane de dolari şi 1,1 milioane de euro.

La mare distanţă de ei se află francezii, cu 69 de firme în Dolj, germanii – cu 52 de societăţi, grecii – cu 40, sirienii – cu 39 şi turcii – cu 36. Abia pe la jumătatea clasamentului sunt americanii, cu numai 20 de firme în Dolj şi cu capitaluri subscrise mai mult decât modice (39.500 de lei, 33.474 de dolari şi 219 euro).

 

De ce fug investitorii

 

Doljul nu este prea atractiv pentru oamenii de afaceri străini din mai multe considerente. În primul rând, terenurile cu ieşire la căi de acces principale nu sunt comasate. În al doilea rând, lipsesc utilităţile. Degeaba găsesc străinii terenuri care să se preteze investiţiilor lor dacă nu au gaze, electricitate, canalizare, apă curentă, căi de acces normale, acestea, pentru eventualele investiţii „green-field“, adică de la zero. Dar dacă străinii caută un spaţiu deja amenajat şi conectat la utilităţi, cum ar fi parcurile industriale, din nou au ghinion în Dolj, unde există un singur parc de acest gen, şi acela este plin. Gradul de fiscalizare şi fiscalitate este mult mai mare decât în alte state ale UE, dar acest aspect negativ este valabil pentru toate zonele ţării, nu numai pentru Dolj. Cu toate acestea, în Vest şi în Bucureşti există cea mai mare concentrare a capitalurilor străine.

 

Ce atrage străinii

 

La capitolul infrastructură, Doljul are aeroport, are ieşire la Dunăre şi acces la drumuri europene.

Alt aspect care ar mai putea atrage afaceriştii din alte ţări este forţa de muncă mai ieftină. Acest avantaj este de scurtă durată, mai ales că există domenii de activitate deficitare la capitolul forţă de muncă din cauza migraţiei către alte state membre UE, unde salariile sunt mult mai mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII