16.7 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInflaţie de arabi în economia Craiovei

Inflaţie de arabi în economia Craiovei

Oamenii de afaceri de origine arabă controlează domenii ample de activitate, cum ar fi transporturi, târguri şi spaţii de depozitare, construcţii şi imobiliare, restaurante, piaţa valutară, jocuri de noroc. Să nu uităm de cea mai „grasă“ afacere, Electroputere, care a intrat pe mâna unor întreprinzători din Arabia Saudită.

 

În urmă cu 20-25 de ani, România devenise un adevărat paradis pentru cetăţenii arabi care doreau să studieze aici. Cum Craiova este un centru universitar cu istorie, foarte mulţi arabi şi-au făcut facultatea în Bănie şi au decis să rămână în Dolj. Dacă la început erau cunoscuţi drept „valutiştii“ de pe strada Nanterre sau de pe Calea Bucureşti, acum
şi-au dezvoltat afaceri fie directe, de familie, fie prin interpuşi români sau tot arabi. Brandurile rezultate sunt româneşti, dar afaceriştii au alte origini.

Fie că provin din Arabia Saudită, din Iordania, Siria, Iran sau Maroc şi au devenit cetăţeni români, arabii controlează ample domenii economice din Craiova. GdS a inventariat ce afaceri au arabii craioveni la vedere şi ce domenii de activitate au avut priză la aceşti cetăţeni de origine străină.

Cea mai nouă afacere perfectată cu statul român este Electroputere Craiova, cumpărată de saudiţii de la Al-Arrab Constructing Company, firmă ce are printre domeniile de activitate importante şi investiţiile imobiliare. Afaceriştii din Arabia Saudită şi-au „implantat“ zilele trecute doi oameni, tot de-ai lor, în Consiliul de Administraţie de la Electroputere. Unul dintre noii membri în forul de conducere al Electroputere este controversatul iordanian Fathi Taher.

 

„Mai oltean decât oltenii“

 

Mahmud Obeidat are afaceri complexe în domenii de activitate din cele mai diverse, dar business-ul predominant este în construcţii. Obeidat are spaţii de depozitare şi pentru birouri, agenţie imobiliară şi, mai nou, birou de brokeraj în domeniul financiar-bancar (intermedieri credite). Afacerile lui cuprind şi construcţiile de locuinţe. La origine iordanian, Obeidat consideră că este „mai oltean decât oltenii, pentru că stau de 28 de ani în Craiova. Cea mai nouă afacere a mea este un birou de intermedieri bancare. Este o chestiune mai nouă în Craiova, care începe să prindă la oameni. Construim şi blocuri de locuinţe“.

 

Fraţii Bacriz domină transporturile

 

Tot iordanieni la origine, cei trei fraţi Bacriz (Mahmoud, Imad şi Ahmed) s-au specializat pe construcţii şi transporturi. Maşinile de mare tonaj ale fraţilor Bacriz au transportat balast pentru construcţii mulţi ani. De notorietate este transportul public de persoane, considerat de mulţi drept un monopol privat în Craiova. Fraţii Bacriz sunt la concurenţă acerbă cu RAT Craiova, din subordinea administraţiei locale. Bani frumoşi scot fraţii Bacriz şi din târgul pe care îl controlează prin firma Sucpi SA. Ahmed Bacriz a declarat, pentru GdS, că închirierea de spaţii în Sucpi şi transportul local aduc cele mai mari venituri familiei. Ahmed Bacriz susţine că a rămas în Craiova „pentru că avem iubire pentru poporul oltean“. În acelaşi mod face bani şi Sani Quffa, care deţine târgul Bănie. Alţi cetăţeni de origine arabă investesc în cazinouri. Este şi cazul lui Jahani Farid, cunoscut sub numele de Paul „Valută“, despre care se vorbeşte că ar controla „Casa Zamfirescu“ Jahani Farid neagă însă că ar mai avea vreo afacere în zonă: „nu mai am nici o afacere în Craiova. Sunt aproape în pragul falimentului. Nu mai merge nimic“.

 

Arabi mai mititei

 

Cei mai mulţi dintre cetăţenii arabi sau români de origine arabă au mici afaceri în domeniul comerţului sau al alimentaţiei publice. Spre exemplu fast-food-urile Omar din preajma Spitalului de Urgenţă din Craiova, dar şi cele ale confraţilor săi de pe Unirii sau de prin centrul urbei. Mai sunt medicii arabi care şi-au deschis cabinete particulare, micii comercianţi de produse alimentare, angrosiştii etc.

 

Dispăruţi din top

 

Cine nu cunoaşte cazul parcărilor din Craiova pe care pusese mâna firma Cronos Impex, controlată de sirianul Mohamed Al Orfahli (70% din acţiuni)? Ceilalţi acţionari ai firmei sunt, potrivit Registrului Comerţului, Isaaf Al Orfahli (7,5%), Ferdous Al Jabban (7,5%) şi Samer Al Jabban (7,5%) şi Wael Al Jabban (7,5%). După ce s-a reziliat contractul cu Primăria Craiova în privinţa parcărilor, despre activităţile economice ale sirianului Mohamed Al Orfahli nu s-a mai auzit mare lucru. Contactat telefonic, Orfahli nu a dorit să comenteze: „Nu cred că e important ce afaceri mai am eu. Nu vreau să comentez“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII