26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRata şomajului este în creştere

Rata şomajului este în creştere

2008 a început cu o creştere a ratei şomajului. Totuşi, aceasta este în continuare mult sub nivelul înregistrat la începutul anului trecut.

 

Preconizările specialiştilor s-au adeverit. Rata şomajului din Dolj şi-a păstrat tendinţa crescătoare. În luna ianuarie, aceasta a înregistrat cea mai mare majorare din ultimele 13 luni (cinci puncte procentuale, faţă de trei, cât a fost creşterea maximă, de la o lună la alta, în 2007). „În luna ianuarie 2008, rata şomajului a fost de 5,8%“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, când rata şomajului a fost de 5,3%, creşterea a fost considerabilă, de aproximativ 9,4%.

Rata şomajului începe să scadă primăvara

Rata şomajului de luna trecută este mai mică decât cea aferentă aceleiaşi luni a anului trecut, când era de 6,9%. „Creşterea din ianuarie este cauzată de mai multe elemente, printre care restrângerea activităţilor sezoniere şi creşterea numărului persoanelor înscrise în baza de date a agenţiei, ca fiind în căutarea unui loc de muncă (în ţară sau în străinătate)“, a explicat Laura Nicolăescu.

În următoarea lună, rata şomajului şi-ar putea păstra tendinţa crescătoare, urmând ca o potenţială scădere să se înregistreze începând cu lunile de primăvară. „Din experienţa anilor trecuţi, rata şomajului începe să scadă începând cu martie – aprilie“, a precizat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

În 2007, de exemplu, după ce în primele două luni ale anului rata şomajului a oscilat între 6,9% şi 7%, în martie a ajuns la 6,7%, iar în aprilie, la 6,1%.

Totuşi, rata şomajului din următoarea perioadă ar putea să înregistreze şi surprize. Evoluţia pieţei muncii depinzde, în mare măsură, de dezvoltarea economică a judeţului şi, de demararea unor afaceri din Dolj.

15.509 doljeni sunt şomeri

În prezent, în evidenţele AJOFM Dolj se află înregistraţi 15.509 şomeri, dintre care 6.996 sunt femei. Aproximativ 68% dintre şomerii înregistraţi la AJOFM Dolj nu primesc indemnizaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII