15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Profit din turism

80 de procente din cifra de afaceri a agenţiei Mapamond provin din turismul de evenimente. Managerul Marian Nicola a investit şi în agroturism, prin Pensiunea „Cristian“ de la Perişor, care a luat anul trecut distincţia „Margareta de Aur“, pentru promovarea tradiţiilor locale.

Marian Nicola se poate lăuda că şi-a condus afacerea către o cotă de piaţă „frumuşică“ în regiunea Olteniei. Agenţia de turism Mapamond, căci despre aceasta este vorba, activează în branşă de 18 ani. Managerul Nicola a început iniţial ca ghid turistic la fostul Oficiu Judeţean de Turism, pe vremea când acesta era de stat. După 1990, i-a venit ideea de a-şi deschide o afacere în domeniu. Treptat, în firma sa i s-au alăturat soţia, Nuţi Nicola, iar de anul trecut, şi fiul, Cristian, astfel că Mapamond a devenit un business de familie. „Afacerile de familie sunt cheia succesului în orice activitate privată. Familia este nucleul cel mai statornic într-o companie“, a afirmat Marian Nicola.

În prezent, Mapamond are o cifră de afaceri anuală de 712.086 de lei şi un profit de 135.880 de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu aproximativ 30% faţă de anul anterior, a afirmat managerul companiei. Agenţia trimite turişti din Oltenia aproape peste tot în lume. Cele mai îndepărtate destinaţii au fost Insulele Mauritius şi Insulele Reunion (în sudul Africii), Brazilia şi Republica Dominicană. Dar, dincolo de turismul clasic, o componentă de dată recentă a firmei este turismul de evenimente, care a adus o creştere semnificativă a cifrei de afaceri. „În ultimii doi ani ne-am specializat în turismul de evenimente organizat la un nivel pretenţios, adică ministere, agenţii naţionale, team-building pentru companii române şi străine, instituţii publice. Acum, 80% din cifra noastră de afaceri provine din turismul de evenimente. Provocările sunt foarte mari pentru noi, deoarece, la acest tip de turism, absolut totul trebuie să meargă şnur de la început până la sfârşit“, a spus Nicola.

 

Investiţii în agroturism

 

Familia Nicola şi-a construit în Perişor Pensiunea „Cristian“, după numele fiului, care e catalogată la patru margarete. Un loc intim de relaxare, plin de verdeaţă, frecventat mai mult de străini care vor să se retragă într-o oază de linişte, la confort sporit. Clienţii – majoritatea străini – au la dispoziţie piscină în aer liber, grătar în curte, un foişor, unde se poate juca tenis. Pensiunea familiei Nicola a primit în 2007 premiul naţional „Margareta de Aur“ pentru promovarea tradiţiilor locale, oferit de ANTREC (organism naţional pentru turism rural).

Ca pârghii de dezvoltare a afacerii, Marian Nicola are în plan pentru 2008 o ofertă intensivă prin intermediul internetului: „Vom fi prizonierii internetului. Ne modernizăm site-ul astfel încât clienţii să poată face rezervări on line din ţară sau din străinătate şi să poată să achite prin card contravaloarea serviciilor de turism pe care le doresc“.

 

Bile negre

 

Ca orice afacere de turism, există aspecte de care clienţii nu pot fi pe deplin mulţumiţi. „Avem reclamaţii legate de sincope în zborurile aeriene: întârzieri, amânări. Au mai venit reclamaţii de la pensiuni din Austria care sunt clasificate la trei stele, după normele Austriei, iar clienţii noştri sunt nemulţumiţi. Alţii au constatat neconcordanţe la cazare faţă de ceea ce trebuia să fie la faţa locului“, a spus şeful Mapamond.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU