21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriElectronice cu preţuri în stand-by

Electronice cu preţuri în stand-by

Magazinele ce oferă credite populaţiei pentru achiziţii de electronice şi electrocasnice susţin că nu vor creşte preţurile în următoarele luni, în ciuda faptului că Banca Naţională a cerut constituirea unor provizioane de către finanţatorii acestor magazine, pentru a descuraja creditele cu buletinul.

Banca Naţională a României (BNR) a dispus luni noi măsuri de politică monetară, ce ar avea ca efect limitarea creditelor de consum în valută, în special a creditului cu buletinul. Măsurile vizează instituţiile financiare nebancare (IFN), care se află în spatele marilor magazine ce vând în rate electronice şi electrocasnice şi care acordă împrumuturi clienţilor acestor magazine. BNR vrea ca riscul acordării de împrumuturi să nu mai fie împărţit între magazin şi client, ci finanţatorul (IFN-ul care acordă creditele) să-şi asigure riscul în totalitate. IFN-ul va trebui să constituie provizioane, adică sume colaterale care ar trebui să fie aproape de valoarea bunurilor vândute prin magazinele respective. Banca Naţională vrea astfel ca întregul risc, în caz de neplată a unui credit, să fie preluat de instituţia care finanţează creditele cu buletinul. Dacă un client nu-şi achită creditul contractat, atunci IFN care a acordat împrumutul are deja constituit un provizion pentru a se pune la adăpost faţă de risc.

Pentru constituirea provizioanelor cerute de BNR, instituţiile de credit ar trebui fie să convingă magazinele să mărească preţurile produselor vândute în rate către populaţie, fie să crească dobânzile. Şi într-un caz, şi în altul ar însemna ca televizorul, frigiderul sau combina cumpărate în rate din magazine să ne coste mai mult.

Magazinele nu scumpesc produsele

Marile magazine din Craiova care vând electronice şi electrocasnice în rate către populaţie sunt de părere că în următoarele două-trei luni preţurile nu vor creşte, în ciuda politicii impuse de BNR. „Este o perioadă nu foarte bună pentru vânzări şi nu se pot creşte preţurile. Nici din cauza fluctuaţiilor euro nu le-am majorat, cu atât mai puţin ca urmare a politicii BNR. Avem produse pe stoc, aşa că în următoarele două-trei luni preţurile nu vor creşte“, a spus Stelian Drinceanu, şef de magazin la Domo Craiova.

Retailerii craioveni din domeniu consideră că finanţatorii nu vor majora nici dobânzile în perioada imediat următoare.

„BNR vrea să descurajeze creditele în valută, dar noi lucrăm cu credite în lei. S-a mai majorat o dată dobânda de politică monetară, iar la noi dobânzile au rămas la fel. Nu cred că se vor majora acum, cu aceste provizioane“, a precizat Cristian Pătru, analist de credite la Estima Finance.

Dobânzi la Domo şi Altex

 

Instituţia financiară nebancară care acordă credite clienţilor magazinelor Domo din Craiova este Estima Finance. Pentru clienţii Domo care iau credit cu buletinul dobânda este de 15,9%, iar dacă respectivul debitor aduce giranţi, dobânda anuală efectivă (DAE) ajunge la 26%. Creditele cu adeverinţă de salariu la acelaşi magazin au o dobândă de 9,9%, pe perioadă scurtă de timp (de unu-doi ani) şi o dobândă de 12,9%, pentru creditele pe perioadă lungă (trei-cinci ani). DAE variază în funcţie de perioadă şi este în jur de 20%. Magazinele Altex sunt finanţate de Credex şi de EFG Retail Services. Dobânzile practicate în magazine sunt de 16,9%, la creditul pe cinci ani, cu DAE 23,05%. Altex mai are creditul pe patru luni, „fără dobândă şi fără costuri de finanţare“, dar clientul trebuie să dea un avans de 25% din credit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS