11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditul ipotecar este avantajos

Creditul ipotecar este avantajos

Rata la un credit ipotecar poate fi egală sau chiar mai mică decât chiria pentru un apartament. În Craiova, poţi achita o chirie lunară de 250-270 de euro sau poţi plăti la bancă o rată de 265 de euro pe lună, dar îţi rămâne locuinţa.

Creşterea foarte mare a chiriilor la locuinţele din Craiova face mai avantajoasă achiziţionarea de apartamente prin credit ipotecar sau imobiliar. Agenţii imobiliari susţin că, în funcţie de confortul locuinţei şi de utilităţi, s-a ajuns la chirii de câteva sute de euro pe lună. Dacă banii respectivi ar fi plătiţi la o bancă pentru un credit ipotecar, chiriaşul se transformă în proprietar şi „se alege cu ceva“. Chiriile din Craiova variază în funcţie de zonă. „Pentru o garsonieră în Rovine, Brazdă, 1 Mai se plăteşte o chirie de 150-160 de euro pe lună. Pentru una în Craioviţa Nouă, 120 de euro. La un apartament cu două camere, tot în Rovine şi 1 Mai, se cere o chirie de 220-230 de euro, iar la trei camere, deja s-a ajuns la 350-400 de euro. De aceea, este mai avantajos să dai banii respectivi lunar la bancă şi să ai casa ta“, a spus Ionel Ionescu, agent imobiliar.

Garsonierele şi apartamentele cu două camere sunt preferate pentru închiriat. Dacă sunt şi mobilate şi cu confort sporit, atunci chiriile ajung şi la 250-270 de euro pe lună.

 

Chirii de 450 de euro

 

Pentru cei mai pretenţioşi creşte şi chiria proporţional cu confortul oferit de locuinţă. Dacă vrei televizor, maşină de spălat, mobilă de ultimă generaţie, atunci chiria se ridică la 450 de euro pe lună. „O mică avere“, afirmă agenţii imobiliari, dacă ne gândim că mulţi craioveni au salariul lunar sub nivelul acestei sume. Cei mai mulţi chiriaşi nu-şi permit sumele astronomice cerute de proprietari şi acceptă, de nevoie, apartamente mai modeste, la preţuri modice. Dar există şi oameni care îşi permit luxul. „Mai nou, clienţii cu pretenţii cer apartamente de închiriat dotate cu aer condiţionat şi care să aibă şi conexiune la internet“, a spus Ionel Ionescu. Chiriaşii de lux sunt, de regulă, străinii sau familii înstărite care locuiesc numai câţiva ani în Craiova. Pe lângă chiria propriu-zisă, chiriaşul trebuie să suporte şi alte costuri: întreţinere, energie electrică, eventual gaze, telefon fix, internet. Totalizate, aceste cheltuieli pot să mai ajungă la încă 200-250 de euro pe lună.

 

265 de euro, rata la bancă

 

Să presupunem că o familie tânără a închiriat un apartament cu două camere (mobilat) în cartierul Rovine şi plăteşte o chirie de 250 de euro pe lună. Într-un an plăteşte 3.000 de euro chirie, iar în zece ani, la preţurile de acum, chiria ajunge la 30.000 de euro. În 15 ani achită cu titlu de chirie, preţul de acum al apartamentului. Şi nu se alege cu nimic, mai ales că pe parcursul celor 15 ani chiria poate creşte destul de mult. Dacă ar contracta un credit ipotecar sau imobiliar, familia respectivă s-ar împrumuta de 40.000 de euro, pe 25 de ani, şi ar plăti o rată fixă de 265 de euro pe lună, de exemplu, la CEC. Ar fi aproximativ egală cu chiria, dar, spre deosebire de aceasta din urmă, rata nu creşte. Peste zece ani, veniturile familiei ar fi altele, posibil mai mari, astfel că rata fixă la creditul ipotecar nu ar mai fi o povară ca în cazul chiriei. „Este de preferat să iei credit ipotecar şi să nu mai plăteşti chirie, pentru că rămâi cu apartamentul“, a adăugat alt agent imobiliar din Bănie. Singura barieră de care se lovesc chiriaşii în contractarea unui credit ipotecar este avansul cerut de bancă. „Dacă plătesc o chirie de 250 de euro pe lună, nu mai îmi permit să strâng bani pentru avansul la bancă“, a spus Anca V., de 28 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII