14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTaxa de primă înmatriculare poate fi recuperată

Taxa de primă înmatriculare poate fi recuperată

Românii ar putea recupera banii plătiţi ca taxă de primă înmatriculare dacă depun o petiţie cu această solicitare la Comisia pentru petiţii din cadrul Parlamentului European. „Cetăţenii români care se consideră nedreptăţiţi în vreun fel de o decizie a guvernului român în legătură cu taxa de primă înmatriculare sau cu altă problemă de natură fiscală ori legală pot înainta o petiţie care, conform procesului legislativ al PE, va fi discutată în plenul Comisiei. Faţă de aceasta, atât guvernul naţional, cât şi Comisia Europeană trebuie să formuleze poziţii oficiale“, se arată într-un comunicat de presă al PSD, în care este redat punctul de vedere al europarlamentarului Victor Boştinaru.
Potrivit acestuia, Comisia pentru petiţii va analiza cazul şi „poate cere Comisiei de specialitate a PE să formuleze un aviz pe tema respectivă sau poate cere comisarului european care gestionează domeniul respectiv să adopte o hotărâre“. În acest sens, europarlamentarul social-democrat a dat exemplul Poloniei şi al Ungariei, care au fost obligate să restituie cetăţenilor banii luaţi în contul unor taxe precum cea de primă înmatriculare. „Îi invit pe premier şi pe ministrul finanţelor să se gândească serios la posibilitatea restituirii banilor încasaţi ca taxă de primă înmatriculare, pentru că altă cale legală nu există“, a declarat Boştinaru.
Mai mult, acesta a anunţat că săptămâna viitoare va fi pusă la dispoziţia cetăţenilor o pagină de internet, unde vor putea fi găsite regulamentul Comisiei de petiţii a Parlamentului European şi hotărârile Curţii Europene de Justiţie în cazul taxei auto din Polonia şi Ungaria.
Guvernul a amânat adoptarea ordonanţei de urgenţă privind taxa de primă înmatriculare. Noua grilă a taxei auto ar urma să fie aprobată în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare. Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă afişat pe pagina de internet a Ministerului de Finanţe, care trebuia aprobat în şedinţa de miercuri, valoarea taxei se va tripla la maşinile noi Euro 4, dar va fi de zece ori mai mică pentru maşinile Euro 1 cu o vechime de 14-15 ani. Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, anunţase că noua grilă de taxare urma să fie aprobată până la sfârşitul lunii ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII