22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile care dau informaţii incorecte, sancţionate

Băncile care dau informaţii incorecte, sancţionate

Managerii băncilor care vor folosi practici comerciale incorecte când acordă un credit şi nu vor informa exact consumatorii în momentul contractării acestuia privind modificarea periodică a dobânzilor riscă să fie amendaţi de Protecţia Consumatorului cu până la 60.000 de lei.
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Gheorghe Ciubotaru, a declarat ieri că unele unităţi bancare recurg la practici comerciale incorecte pentru a atrage clienţi, oferind credit cu dobândă redusă, pe care o majorează din două în două luni, în baza clauzelor contractuale. „Operatorii economici spun că această majorare periodică este determinată de evoluţia pieţei, însă, în momentul contractării creditului, clientul nu este informat corect cu privire la acest aspect, fiind pus în situaţia ca de la o dobândă iniţială de cinci la sută să ajungă după patru luni la o dobândă de nouă la sută“, a precizat Ciubotaru.
Vicepreşedintele ANPC a spus că, în timp ce unităţile bancare majorează dobânzile vechilor clienţi, păstrează dobânda prezentată iniţial noilor clienţi, pentru a-i atrage. „Neîncetarea practicii incorecte atrage sancţiuni de la 6.000 la 60.000 de lei, iar ca măsură complementară se poate dispune suspendarea activităţii până la intrarea în legalitate, iar depunerea unei contestaţii în instanţă de către instituţia bancară nu duce la suspendarea măsurii dispuse de ANPC“, a adăugat Ciubotaru.
Legea privind combaterea practicilor comerciale incorecte a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2008 şi este aplicabilă din luna februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS