13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânii se pot împrumuta din Uniunea Europeană

Românii se pot împrumuta din Uniunea Europeană

Românii vor putea accesa liber credite şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene, dacă deputaţii europeni vor vota astăzi proiectul de directivă privind contractele de credit pentru consumatori. Directiva, care s-a discutat ieri în Parlamentul European şi urmează ca astăzi să fie votată, propune şi îmbunătăţirea competiţiei pe piaţa europeană.
Noile reglementări urmăresc să fie extinsă piaţa internă a Uniunii Europene, să permită consumatorilor alegerea celei mai bune oferte în ţara lor sau în alt stat membru, să asigure transparenţă şi posibilitatea de a compara costul total al împrumuturilor şi condiţiile de plată.
Proiectul de directivă reglementează împrumuturi personale cu valoare între 200 şi 75.000 de euro, însă sunt excluse împrumuturile ipotecare şi cardurile cu plată amânată. Consumatorii vor plăti dobânzi în funcţie de statul în care au făcut creditul. De exemplu, pentru un împrumut contractat în Finlanda, dobânda va fi de 6%, în Germania, de 8%, iar în Portugalia, de 12%.
Directiva a provocat dezbateri intense încă de la propunerea iniţială a Comisiei Europene din 2002. Unul dintre subiectele cele mai controversate a fost stabilirea nivelului penalizărilor pentru rambursarea anticipată a creditului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS