13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenia aşteaptă veşti mai bune la Bursă

Oltenia aşteaptă veşti mai bune la Bursă

Tranzacţia s-a încheiat, comentariile continuă. Contractul parafat de gigantul Ford cu statul român privind uzina de automobile de la Craiova a generat aşteptări mari, chiar foarte mari, de la investitorii autohtoni.

Foarte mulţi, văzând cum de la zi la zi le creştea profitul la bursă, s-au lăcomit şi au mai aşteptat o zi, o săptămână, încă puţin pentru a vinde. Preţul tranzacţiei a căzut ca un trăsnet, iar comentariile de după au tulburat şi mai mult apele. Avem ştiri care prezic o eventuală delistare a acţiunilor Automobile Craiova (AUCS) de la bursă, avem un contract de 57 de milioane de euro pentru o firmă care are în cont, se pare, peste 60 de milioane de euro. Ford promite că va menţine producţia automobilelor Daewoo produse pe piaţa locală şi a pieselor de schimb pentru acestea, precum şi că va asambla două modele sub denumirea Ford. Veşti proaste, veşti bune, antagonisme care fac din acţiunile AUCS un teren de nisipuri mişcătoare. Aşa s-a întâmplat şi în săptămâna precedentă, când portofoliile au continuat să se subţieze pentru deţinătorii de acţiuni la uzina craioveană. Dacă miercuri a fost o zi verde, de creşteri, fapt ce a impulsionat şi acţiunile AUCS să aibă o creştere cu 2%, joi şi vineri, noianul de ştiri contradictorii a aruncat cu peste 7% în jos preţul. Fără îndoială, sosirea unei firme de talie mondială la Craiova va avea un efect benefic pentru regiune, dar la Bursă altele sunt regulile.
Electroputere (EPT) este altă societate care este în aşteptare de veşti proaspete şi bune. Aprobarea formei finale a contractului de vânzare către Al Arrab Contracting Company s-a făcut săptămâna trecută, acesta necuprinzând scutiri de la plata datoriilor pe care firma craioveană le avea către stat. Acţiunile au evoluat modest, uşor pe scădere, toţi ochii fiind acum aţintiţi asupra intenţiilor saudiţilor.
SIF Oltenia (SIF5), cea mai de seamă reprezentantă a noastră la bursă, a beneficiat din plin de anunţul diminuării dobânzii pe piaţa monetară americană. În plus, presa a publicat şi valoarea depozitelor pe care societăţile de investiţii financiare le au la bănci, SIF Oltenia având circa 89 de milioane de lei (28 de milioane de euro) în conturi la diverse bănci, mai mult decât la finele anului trecut cu 152%. Astfel de veşti au făcut ca SIF Oltenia să termine săptămâna bine, în creştere faţă de începutul săptămânii.
Oltchim Râmnicu Vâlcea, din nou încercată de evenimente nedorite, a avut o săptămână bursieră bună, încheiată cu un preţ în creştere şi cu speranţe din partea investitorilor că diversitatea produselor, mărimea şi importanţa pe care o are gigantul vâlcean în economia românească vor atrage atenţia unui investitor strategic.
O trecere în revistă a firmelor olteneşti de pe BVB ne arată Avioane Craiova SA (AVIO) şi Mecanoenergetica Severin (MEGU) pe creştere, Artego Târgu Jiu (ARTE), ALRO Slatina (ALR), Alumil Rom Industry (ALU) sau TMK-Artrom Slatina (ART) în scădere, ca şi Macofil Târgu Jiu, în acest caz fiind însă vorba de trecerea datei de înregistrare pentru majorarea de capital social.

Evoluţia diverselor titluri din Oltenia

Firma                Preţ 14.09.07            Preţ 21.09.07                Evoluţia
Alro Slatina                    9,45                                9,1            -3,70%
Artego Târgu Jiu           13,9                              13,1            -5,76%
Automobile Craiova      25,2                            22,2            -11,90%
Avioane SA Craiova        9,3                            13,6            46,24%
Electoputere Craiova     1,29                            1,21            -6,20%
Oltchim Rm. Vâlcea      0,995                            1,01            1,51%
SIF Oltenia                    4,35                            4,33            -0,46%


Acest material reprezintă opiniile analiştilor SSIF BROKER şi are un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de tranzacţionare. Firma ar putea deţine valori mobiliare la care se face referire în acest material sau ar putea acţiona ca formator de piaţă pentru acestea.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS