30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSechestrul lui Mititelu, 14 milioane de euro

Sechestrul lui Mititelu, 14 milioane de euro

La preţul pieţei, terenul societăţii Fotbal Club U Craiova SA pe care primăria zice că l-a sechestrat valorează o avere. Pe lista executaţilor primăriei se află şi societatea senatorului Radu Berceanu.

Direcţia de Impozite şi Taxe a Primăriei Craiova are de recuperat de la firmele din oraş peste 200 de miliarde de lei vechi, restanţe la plata obligaţiilor către bugetul local. Cele mai mari datorii le au Electroputere SA Craiova (130 de miliarde de lei vechi), SC Fotbal Club U Craiova SA (16,13 miliarde de lei vechi), Metal-Lemn (12 miliarde de lei vechi) şi Tufon SA (nouă miliarde de lei vechi). Însă numai o mică parte din aceste creanţe sunt potenţial recuperabile în prezent. „În cazul Electroputere Craiova nu putem executa silit nici un bun, deoarece societatea se află sub incidenţa administrării speciale, fiind în curs de privatizare. Tufon SA este în faliment, suntem înscrişi la masa credală şi aşteptăm lichidarea firmei pentru a ne recupera banii. Fără aceste sume, sunt în jur de 50 de miliarde de lei vechi“, a precizat Ioan Văcariu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe.

Pentru recuperarea banilor, s-au aplicat sechestre pe bunuri. Cel mai recent exemplu este cel al terenului sechestrat de primărie în contul datoriilor calculate societăţii Fotbal Club U Craiova SA. Directorul Ioan Văcariu a declarat ieri: „Este vorba de o suprafaţă de aproximativ şapte hectare, situată lângă hypermarket-ul PIC. Valoarea terenului este mai mare decât a creanţelor, ne-am asigurat în cazul în care impozitul nu va fi plătit nici de aici înainte“. Potrivit agenţiilor imobiliare, în zonă preţul terenurilor a urcat spectaculos. „În zona PIC, terenurile sunt cotate la 150-200 de euro pe metrul pătrat. Depinde însă, trebuie să fie şi suprafeţe mai mari“, a precizat Teodor Popescu, director al agenţiei imobiliare Dorcas, una dintre firmele care intermediază tranzacţii cu terenuri.

Radu Berceanu, dator cu firma

La preţul minim de 200 de euro pe metrul pătrat (pentru că preţurile ar mai putea creşte), cele şapte hectare sechestrate de la firma lui Adrian Mititelu valorează în prezent pe piaţă aproape 14 milioane de euro. Cum conflictul dintre primărie şi Adrian Mititelu pare să ajungă la instanţe (finanţatorul Ştiinţei contestă valoarea de inventar a bunurilor sechestrate – n.r.), până la soluţionarea lui terenurile nu pot fi vândute. Alt exemplu de firmă cunoscută executată este AVI SRL, care are o restanţă la buget de 440 de milioane de lei vechi. „Am pus sechestru pe o maşină de transport până ne vom recupera banii“, a spus directorul Văcariu. „Am mai plătit nişte bani. Ştiu despre ce este vorba, dar nu vă pot spune nimic“, a declarat Ileana Panait, directoarea economică a firmei. AVI SRL este firma senatorului PD de Dolj, Radu Berceanu. În alte cazuri, inspecţiile fiscale au scos la iveală faptul că majoritatea societăţilor controlate declară obligaţii de plată mai mici decât cele reale. Numai anul trecut, diferenţele constatate au fost de peste 40 de miliarde de lei vechi. Unele exemple recente se referă la Helin’s Trading SRL şi Cămătaru Comtrans SRL. Ultima societate avea diferenţe de 18 milioane de lei vechi, pentru care s-au calculat dobânzi de 13,9 milioane de lei vechi şi penalităţi de aproape un milion de lei. De firmă se leagă numele fostei glorii fotbalistice Rodion Cămătaru. În fine, trebuie spus că Direcţia de Impozite şi Taxe va trimite în curând înştiinţări tuturor contribuabililor, cu obligaţiile restante către bugetul local. „Mai bine plătesc decât să le fie pus sechestru. Penalităţile noastre ajung la 37% pe an, mai mult decât la orice bancă“, a afirmat Văcariu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII