16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRecord de turişti pe litoral

Record de turişti pe litoral

Vara acestui an reprezintă cel mai bun sezon turistic pe litoral din ’90 până în prezent, a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, parafrazând operatorii de pe malul Mării Negre.

Acestea sunt concluziile trase în urma majorării fluxului de turişti de pe litoral.

„În timpul săptămânii, gradul de ocupare este de 80%, în timp ce în week-end depăşeşte110%“, a spus ministrul de resort. Potrivit acestuia, ultimul procent se explică prin numărul mare de unităţi de cazare care oferă găzduire „la negru“.

„În acest moment există pe litoral circa 20.000 de locuri de cazare nedeclarate. Nu este normal acest lucru şi nu îi înţeleg pe cei care practică turismul la negru în condiţiile în care impozitul este de doar 16%”, a declarat Ovidiu Silaghi.

Trei milioane de turişti în primul semestru

 

Numărul turiştilor înregistraţi în structurile de primire în primul semestru al anului a crescut cu 14,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însumând aproape trei milioane, potrivit datelor furnizate de Ministerul Turismului. Dintre aceştia, 76,9% au fost români, în timp ce turiştii străini au deţinut un procent de 23,1%, reprezentând ponderi aproximativ egale cu cele din anul trecut. Înnoptările înregistrate în primul semestru au însumat 7,95 milioane, în creştere cu 11,9%. Sosirile vizitatorilor străini înregistrate la punctele de frontieră au fost de trei milioane, cu 18,2% mai mult decât anul trecut – majoritatea străinilor provin din Europa, 93,8% – iar ponderea turiştilor proveniţi din ţările membre Uniunii Europene reprezintă 60 de procente.

 

Acces restricţionat pe plajă

 

Silaghi a menţionat, de asemenea, că turiştii care se află în staţiunile cu plaje afectate de inundaţii de pe litoralul românesc nu vor mai avea acces pe plajă după ora 17.00, asta din cauza lucrărilor de reamenajare. „Facem apel la turişti să înţeleagă această situaţie pentru care nu suntem noi răspunzători“, a spus Silaghi, care a menţionat că până duminică speră să se remedieze problema. Mai multe hoteluri şi zeci de locuinţe din sudul litoralului au fost inundate în urma ploii torenţiale de marţi noapte, care a distrus mai multe porţiuni de plajă, iar în staţiunile Eforie Sud şi Eforie Nord au fost alunecări de teren în zona falezelor. Potrivit Prefecturii Constanţa, aproape o sută de case, hoteluri, vile turistice au fost inundate în Eforie Sud şi Nord, Tuzla, Costineşti, Agigea, Neptun şi Mangalia.

 

Lege interpretată de discotecile de pe Litoral

 

Silaghi a spus că discotecile în aer liber de pe Litoral, care trebuia să fie închise după ora unu noaptea, au continuat să funcţioneze, pentru că, în ordonanţa prin care se cerea oprirea activităţii nocturne, cuvântul „suspendare“ a fost interpretat ca o întrerupere temporară, care poate dura doar câteva minute. „Avocaţii proprietarilor de discoteci de pe plajă au spus că termenul de suspendare din ordonanţa pe care am dat-o cu privire la închiderea acestora după ora unu noaptea nu înseamnă o întrerupere a funcţionării acestora pe timpul întregii nopţi, ci poate însemna şi o întrerupere de doar cinci minute“, a declarat ieri într-o conferinţă de presă Ovidiu Silaghi, ministrul pentru Întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale. El spune că, din acest motiv, discotecile în aer liber au continuat să funcţioneze şi după ora unu noaptea. Pentru a reabilita situaţia, Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale va modifica ordonanţa şi va cere ca discotecile în aer liber să fie închise “după ora unu noaptea”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS