21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInflaţie mică, salarii în creştere

Inflaţie mică, salarii în creştere

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, susţine că majorarea pensiilor va putea fi suportată de buget datorită creşterilor salariale din ultimul an.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, un raport privind inflaţia în România, în contextul ultimelor măsuri financiar-fiscale luate de guvern.

 

Inflaţie de 3,9% prognozată pentru 2007

 

BNR a revizuit uşor, până la 3,9% (în urcare cu 0,2% faţă de calculele anterioare), prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, însă anticipează o inflaţie cu 0,5% mai mică decât estimase anterior pentru 2008. „Prognoza băncii centrale este liniară, probabil îi va dezamăgi pe unii, care se aşteptau la estimări mai optimiste. Nu avem decât uşoare cocoaşe. Reveniri ale inflaţiei în termeni de 0,2 – 0,4%, provocate de şocuri externe. Am revizuit cu 0,2% proiecţia pentru sfârşitul anului, chiar uşor sub ţintă, care derivă din preţuri administrate, volatile şi din preţul combustibililor. Sesizăm creşteri la combustibili, legume, fructe, preţuri administrate“, a spus Mugur Isărescu, citat de NewsIn.

Guvernatorul băncii centrale a insistat asupra faptului că estimările sunt produsul introducerii în calcule a informaţiilor actuale. „Vedem evoluţia viitoare a inflaţiei cu uşoare variaţii în jurul ţintei pe care am stabilit-o. Aceste prognoze se fac cu datele certe din prezent. N-am introdus decât certitudini, nu ne jucăm cu probabilităţi“, a spus Isărescu.

BNR a fixat pentru acest an o ţintă de inflaţie de 4% (+/-1%), cea pentru 2008 este de 3,8% cu acelaşi interval „acceptat“, iar pentru 2009 a fost anunţată o ţintă de inflaţie de 3,5%.

 

Mărirea pensiilor, acoperită de creşterea salariilor

 

Majorarea pensiilor nu va pune probleme economiei, deoarece bugetul asigurărilor sociale se va menţine excedentar în acest an şi va rămâne în surplus şi în prima parte a anului viitor, susţine guvernatorul băncii centrale. „La pensii s-ar putea să avem o surpriză. În cadrul băncii centrale am analizat datele existente, iar surpriza este că, în acest an şi probabil la anul, bugetul asigurărilor sociale este în surplus. Ar putea şi la anul să rămână un buget în surplus, din cauza creşterii contribuţiei la asigurările sociale. La mijlocul anului au un surplus de aproximativ jumătate de miliard de euro. Avem o presiune a cererii enormă. Avem deja, la mijlocul anului, o creştere salarială de 25%“, a afirmat guvernatorul, citat de NewsIn. „Chiar cu majorarea pensiilor, bugetul asigurării sociale rămâne în surplus. Atâta vreme cât va avea surplus sau un deficit mic, nu avem probleme“, a conchis guvernatorul BNR. „Avem la mijlocul anului o creştere a salariilor de 20%, aproape dublă faţă de estimările prognozei, care vedea 10%. Chiar după mărirea pensiilor în septembrie, calculele arată că majorarea bugetului asigurărilor sociale rămâne pe surplus în acest an.

Creşterile salariale sunt atât de mari încât, într-o perspectivă de câteva luni şi în prima parte a anului viitor, eu nu văd o problemă a pensiilor. Nu pensiile, ci politica veniturilor în general este nesustenabilă pe termen lung, mult peste anticipări“, a spus guvernatorul băncii centrale, care a avertizat că politica de creştere a veniturilor reprezintă principalul risc pentru inflaţie.

Salarii mai mari

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a urcat în luna similară din acest an cu 22,5%, în uşoară accelerare faţă de intervalul mai 2006 – mai 2007, când creşterea a fost cu 21,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS