20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFORD prăbuşeşte Automobile Craiova

FORD prăbuşeşte Automobile Craiova

AVAS întârzie să deschidă oferta financiară a FORD, dând naştere la tot felul de speculaţii. Cotaţiile la acţiunile societăţii s-au prăbuşit la 24 de lei în câteva zile şi continuă să scadă, spre disperarea micilor acţionari. De câştigat, câştigă americanii, care vor face o ofertă sub preţul pieţei, după cum apreciază cei mai mulţi analişti din piaţă.

Cotaţia acţiunilor Automobile Craiova SA (ACSA) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns catastrofală pentru deţinătorii de titluri AUCS.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) întârzie să deschidă oferta financiară pe care compania americană FORD a făcut-o pentru preluarea pachetului majoritar de 72,4% din acţiunile societăţii.

Atât comisia de privatizare, cât şi preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, s-au declarat vrăjiţi de promisiunile de investiţii făcute de americani: 300.000 de automobile pe an, investiţii directe de 675 de milioane de euro, cheltuieli de un miliard şi dublarea numărului de salariaţi. Oferta tehnică a fost prezentată inclusiv de preşedintele FORD Motor Company Europa, John Flemming.

 

Zvonistica bursei

 

Rămâne, desigur, oferta financiară, pe care AVAS întârzie s-o deschidă, alimentând tot felul de zvonistici. Efectul se vede pe piaţa de capital. Acţiunile AUCS au căzut de la 55 la 24 de lei foarte repede, spre disperarea deţinătorilor de acţiuni. Iar scenariul care se prevede nu este deloc îmbucurător pentru aceştia: după ce cumpără pachetul majoritar, FORD delistează compania de la BVB şi face ofertă micilor acţionari la preţuri derizorii. „Am un certificat de 39 de acţiuni la ACSA şi speram să obţin un preţ bun pe ele. Când erau 55 de lei am fost sfătuită să aştept, că poate mai cresc o dată cu venirea FORD. Nu mi-a venit să cred când am văzut cât valorează acum. Eu lansasem ordin de vânzare la broker pentru 90 lei/acţiune. Acum nici nu mai ştiu ce să fac“, a spus Silvia Stanciu, acţionară.

„Eu sper să crească după ce se deschide şi oferta financiară. Mai aştept“, a spus, la rândul său, George Traşcă, alt acţionar. Nu numai micii acţionari, ci chiar şi SIF Oltenia, care deţine un pachet de 20%, s-a cam păcălit, au recunoscut luni responsabilii din cadrul societăţii. „Am avut câteva intenţii de cumpărare când acţiunile erau peste 50 de lei. Intenţiile au venit din partea unor fonduri româneşti de investiţii. Le-am spus că nu vindem. Acum, acţiunile sunt la jumătate şi în nici un caz nu le vom vinde la acest preţ“, a spus unul dintre membrii CA ai SIF Oltenia.

 

Acţiuni spre derizoriu

 

Practic, oferta de până acum a americanilor constă în promisiuni pentru următorii patru ani. Cheltuielile imediate se leagă de plata acelui pachet de 72,4%. Este evident pentru analiştii pieţei de capital că, în schimbul promisiunilor foarte tentante, americanii vor oferi un preţ pe acţiuni sub cel al pieţei. Preţ al pieţei care este scăzut artificial tocmai prin întârzierea deschiderii ofertei.

„De 12 zile, cotaţia acţiunilor la Automobile Craiova este în cădere liberă. Astăzi (ieri – n.r.), ultimul preţ oferit la BVB a fost de 24 de lei. A fost un maxim de 55 de lei când s-a anunţat că vine FORD la Craiova, apoi au căzut. Tergiversarea deschiderii ofertei financiare a FORD duce acţiunile în jos. Probabil o să ajungă şi 18 lei. Pentru mulţi, această tergiversare este un semn că vor să plătească puţin pe acţiuni, bazându-se pe promisiuni“, a comentat pentru GdS Leonard Şonei, broker la Intercapital Invest Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII