10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAchitări pe bandă rulantă în dosarul BCR Novaci

Achitări pe bandă rulantă în dosarul BCR Novaci

Tribunalul Sibiu a condamnat doar două persoane din lotul de opt inculpaţi trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul fraudelor bancare de la BCR Novaci. Fostul director al BCR Novaci, Sorin Popescu, şi fosta contabilă-şefă a sucursalei, Marilena Giurcă, au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare pentru abuz în funcţie contra persoanei. Printre cei şase achitaţi de Tribunalul Sibiu se află Ion Marin, fost administrator al societăţii Rarora SRL Râmnicu Vâlcea, Ion Nicolae, fost administrator al Foraj Sonde Târgu Cărbuneşti SA, şi Dumitru Contoloru, fost director al BCR Gorj. Toţi s-au aflat o lungă perioadă în arest preventiv. Potrivit reprezentanţilor DNA, procurorii vor face apel împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Sibiu.
Dosarul a fost instrumentat în anul 2003 de DNA şi finalizat un an mai târziu, stabilindu-se un prejudiciu de 800 de miliarde de lei vechi.
Inculpaţii au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: acordare de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, neurmărirea creditelor restante, înşelăciune în domeniul financiar-bancar şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Dosarele oamenilor „grei“ din Gorj, judecate la Sibiu

Scandalul creditelor acordate de BCR Novaci firmelor conduse de omul de afaceri vâlcean Ion Marin a ţinut prima pagină a ziarelor  mult timp. Procurorii au reţinut faptul că împrumuturile pe bandă rulantă acordate societăţilor conduse de Marin au fost ilegale, o mare parte dintre ele fiind folosite pentru acoperirea unor credite luate anterior. În general, creditele se acordau în baza unor documente şi contracte încheiate între mai multe firme, care certificau, potrivit procurorilor, tranzacţii fictive.
Munca procurorilor a fost ştearsă cu buretele de judecătorii Tribunalului Sibiu. Interesant este faptul că tot aici se află şi dosarele în care sunt judecaţi şi alţi oameni cu greutate din judeţul Gorj: Ionel Manţog, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC) şi preşedinte al PD Gorj, Cosmin Popescu, secretar executiv al PD Gorj şi ocupant pentru o scurtă perioadă a postului de secretar de stat la MEC, şi Ion Vulpe, fostul director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS