36.5 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStimulentele pentru elevi şi studenţi, o mare păcăleală

Stimulentele pentru elevi şi studenţi, o mare păcăleală

Patronii doljeni mai au de aşteptat până să primească de la stat stimulentul financiar pentru angajarea elevilor şi studenţilor. Deşi publicate, normele de aplicare a Legii nr. 72/2007 nu prea pot fi puse în practică, din lipsa banilor. Teoretic, societăţile pot încadra, pe perioada vacanţelor, maximum 60 de zile, persoane din categoriile amintite, în schimb, statul le oferă 50% din salariul minim brut pe ţară. Dar cum de la teorie la practică este cale lungă, aşa se întâmplă şi cu aplicarea legii. Angajatorii rămân însă cu actul normativ în mână, pentru că nu au fost alocaţi banii necesari pentru punerea în practică a legii.

„La prima rectificare vor fi alocate şi sumele necesare pentru Legea nr. 72/2007. Din păcate, nu sunt şanse foarte mari ca în această vacanţă elevii şi studenţii să poată beneficia de înlesnire“, a declarat Daniela Dobrin, directoarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.

Cel mai probabil, elevii şi studenţii se vor putea angaja pe baza proaspătului act normativ abia din vacanţa de iarnă. Cu toate acestea, reprezentanţii agenţiei privesc partea bună a lucrurilor, declarând că persoanele din categoriile favorizate, după terminarea formei de învăţământ pe care o urmează, vor avea posibilităţi mai mari de a găsi mai repede un job bine plătit.

„Când vom primi banii, angajatorii trebuie să încheie cu noi o convenţie, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor aflaţi în vacanţă“, a încheiat Daniela Dobrin.

Valentin Cristea, preşedintele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, a precizat că, deşi ideea unui stimulent este foarte bună, posibilitatea aplicării este foarte mică. „O problemă foarte mare este birocraţia. Dacă vrei să-i angajezi, spre exemplu, două luni, atâta timp ia numai să faci toate actele. Şi apoi cum vine asta că nu sunt bani? Păi dacă te duci la un magazin şi cumperi ceva ce-i spui vânzătorului: iau acum şi îţi dau banii la toamnă? Consider că e o măsură ca alte zeci de măsuri luate în ţara asta care n-au avut nici un efect“, a menţionat Cristea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU