36.5 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriApple şi Sony adoptă LED-urile

Apple şi Sony adoptă LED-urile

Diodele emiţătoare de lumină (LED-uri) au început să fie folosite la ceasurile de la radiouri şi sunt lumină de fundal (backlight) în majoritatea telefoanelor mobile. Acum, LED-urile le ajută pe Apple Inc. şi Sony Corp. să subţieze calculatoarele şi televizoarele şi să micşoreze consumul de energie, relatează bloomberg.com.

MacBook-urile Apple, lansate luna trecută, sunt primele laptop-uri ale companiei care folosesc LED-uri, unul dintre scopuri fiind de a elimina mercurul din produsele Apple şi de a face produse care consumă mai puţină energie. Everlight spune că LED-urile consumă cu 50% mai puţină energie faţă de lămpile fluorescente. Sharp Corp. şi Fujitsu Ltd. produc, de asemenea, notebook-uri care folosesc LED-uri.

Apple a spus luna trecută că va înlocui tuburile fluorescente cu LED-uri în monitoarele laptopurilor. Guvernul taiwanez doreşte să schimbe tuburile electronice tradiţionale cu LED-uri în fiecare dintre cele 770.000 de semafoare din ţară, în trei ani, pentru a salva costurile de energie, în timp ce Sony a lansat un TV cu LED-backlight în 2005.

„Apple este un trendsetter, acum ei folosesc LED-urile, iar restul lumii îi va urma“, a declarat Jordan Chen, care deţine acţiuni la Everlight, Epistar and Opto Tech Corp, pe lângă cele 200 de milioane de dolari pe care îi manevrează ca şef al direcţiei de investiţii la Invesco Taiwan Ltd. în Taipei. Costurile pentru LED backlights pentru televizoare s-au redus la jumătate în doi ani pentru a răspunde cerinţelor, potrivit unui studiu al companiei iSuppli Corp. Piaţa globală va creşte cu 70% până la 10,6 miliarde de dolari în următorii cinci ani, a mai spus iSuppli.

„Fiind mai bune din punct de vedere energetic, LED-urile sunt cu 50% mai ieftine decât luminile fluorescente, limitându-le pe acestea în prezent la notebook-urile profesionale, unde preţul nu este chiar o problemă“, a declarat Tony Chang, un oficial al Taiwan Wellypower Optronics Corp. În prezent, compania elimină din producţie unele tuburi fluorescente.

„Baza Hsinchu din Taiwan îşi va creşte capacitatea de a produce LED-uri de 12 ori mai multe decât producţia actuală de 12 milioane de bucăţi pe lună datorită cererilor“, a spus Chang. „LED-urile vor însuma aproape 20% din vânzările de anul viitor, faţă de 5- 10 procente anul curent“, a adăugat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS