11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMinisterul Finanţelor lasă Bănia fără apă

Ministerul Finanţelor lasă Bănia fără apă

Compania de Apă „Oltenia“ ar putea fi executată de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) pentru câteva maşini şi calculatoare cumpărate din fonduri UE.

Conturile Companiei de Apă „Oltenia“ ar putea fi blocate de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) dacă distribuitorul de apă al Băniei nu-i virează urgent peste trei miliarde de lei vechi MEF – cheltuieli din fonduri UE declarate neeligibile. Este vorba despre banii europeni cu care s-au cumpărat mai multe autovehicule şi logistică în vederea implementării la Craiova a proiectului ISPA pentru realizarea staţiei de epurare de la Făcăi, a canalizării şi alimentării cu apă pe câteva tronsoane importante din municipiu. O somaţie cu titlu executoriu a MEF a ajuns zilele trecute la Compania de Apă „Oltenia“, anunţând că, potrivit Curţii de Conturi de la Strasburg, achiziţionarea bunurilor menţionate nu trebuia trecută la capitolul cheltuieli de implementare, iar sumele consumate – 125.000 de euro – trebuie înapoiate de partea română. Mai departe, MEF a găsit de cuviinţă să recupereze banii de la beneficiarul final al proiectului ISPA, Compania de Apă „Oltenia“. Conform somaţiei, neplata celor 125.000 de euro până pe 25 iulie 2007 atrage după sine blocarea conturilor companiei.

Preşedintele Companiei de Apă „Oltenia“, Constantin Stamatoiu, susţine că va da în judecată MEF, cerând suspendarea deciziei. „Noi vom face întâmpinare şi vom cere în instanţă suspendarea executării acestei creanţe cu care ne-am trezit peste noapte. Nu putem sta cu conturile blocate, fiindcă asta ar însemna dezastru. Nici nu putem plăti cele trei miliarde, fiindcă nu le-am cheltuit de capul nostru, iar asta ar însemna faliment. Nu noi trebuie să plătim. Contractul cu câştigătorii licitaţiei pentru implementare a fost semnat de reprezentanţii MEF şi de delegatul UE. Nu înţeleg de ce acum trebuie să plătim noi pentru ce-au semnat ei“, a declarat preşedintele Companiei de Apă „Oltenia“, Constantin Stamatoiu.

Filmul creanţei

Auditul pe proiect ISPA s-a finalizat în aprilie 2007, când auditorii au încheiat un proces-verbal în care au consemnat neeligibilitatea cheltuielilor cu maşinile şi echipamentele electronice. Bunurile au intrat în proprietatea Regiei Autonome Apa Craiova, devenită ulterior Compania de Apă „Oltenia“, societatea care trebuia să asigure implementarea proiectului ISPA. Procesul-verbal a fost contestat în mai 2007, contestaţie neluată în seamă de MEF. Pe 10 iulie 2007, MEF a transmis Companiei de Apă „Oltenia“ titlul executoriu pentru plata celor 125.000 de euro, anunţând totodată că acest titlu poate fi contestat până pe 25 iulie 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII