12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriActivele au ridicat cotaţiile SIF la bursă

Activele au ridicat cotaţiile SIF la bursă

O acţiune SIF Oltenia a ajuns la 4,44 lei. Indicele BET-FI a înregistrat noi maxime. Titlurile Electroputere Craiova s-au stabilizat la 1,4 lei, în timp ce cele ale Automobile Craiova s-au depreciat cu 11,3%, pe fondul amânării ofertei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni de către FORD.

Valoarea tranzacţiilor efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost într-o uşoară creştere faţă de perioada precedentă, atingând 394,9 milioane de lei. Media zilnică a schimburilor a fost de 78,8 milioane de lei. Lichiditatea a fost ajutată de tranzacţiile însemnate de pe piaţa deal cu acţiunile Loulis şi Amonil Slobozia. Indicii pieţei au bifat noi maxime istorice în săptămâna analizată, aprecierile mai însemnate fiind în continuare pe emitenţii de categoria a II-a. Totuşi, nu au existat decalaje între indici, aprecierile medii fiind de circa 2%. Piaţa deal a înregsitrat în continuare schimburi foarte importante.

Titlurile SIF s-au apreciat din nou

Cel mai mult s-au apreciat titlurile Grupului Industrial Electrocontact (ECT), care au urcat cu 44,07% după o perioadă de peste şapte ani în zona maximului istoric, urmate de titlurile OIL Terminal (OIL), cu 29,63%, şi de cele ale Azomureş Târgu Mureş (AZO), cu o apreciere de 27,60%.

Cel mai mult au scăzut acţiunile Rompetrol Well Services (PTR), care s-au depreciat cu 17,52%, însă aici discutăm de un câştig real, titlurile depăşind data de înregistrare la care s-au alocat circa 50% acţiuni gratuite, urmate de cele ale UAMT Oradea (UAM) – cu 9,29%, şi de cele ale Compa Sibiu (CMP) – cu o depreciere de 4,79%.

„Bursa a înregistrat o creştere generalizată, vânzătorii făcându-şi simţită prezenţa pe la mijlocul săptămânii. Ulterior, piaţa a revenit pe creştere, impulsionată de evoluţiile pozitive pe plan extern. Cotaţiile acţiunilor societăţilor bancare au resimţit o uşoară marcare de profit, de altfel ca şi acţiunile societăţii Petrom. În piaţă au existat şi schimburi importante de acţionariat în cazul Loulis Târgu Mureş şi Amonil Slobozia, semn al prezenţei investitorilor strategici pe bursa noastră. Este foarte probabil ca în prima parte a acestei săptămâni să ne aşteptăm la o continuare a aprecierilor, însă la acest lucru contează şi evoluţia pieţelor învecinate de capital“, a declarat Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova.

Indicele societăţilor financiare BET-FI a bifat noi maxime la mijlocul săptămânii, atingând 89.650,84 puncte şi apreciindu-se cu 42,28% faţă de finalul lui 2006. Pentru SIF-urile care au prezentat valorile activului net, s-a observat o apreciere destul de importantă, mai vizibilă în cazul SIF Oltenia, care a înregistrat o apreciere a activului de 0,14 lei/acţiune, astfel ridicându-se la 4,44 lei/acţiune. Activele şi portofoliile SIF-urilor pe primele şase luni ar putea fi anunţate undeva în a doua parte a săptămânii următoare, existând şansa ca în profiturile lor să se vadă mai toate dividendele băncilor la care SIF-urile erau înregistrate ca acţionari.

Societatea Preţ Variaţie —————————————————————————————————————————

SIF Oltenia 4,44 lei/acţiune +2,78%

—————————————————————————————————————————

Automobile Craiova 40,8 lei/acţiune -11,3 %

—————————————————————————————————————————

Alro Slatina 11 lei/acţiune +4,76 %

—————————————————————————————————————————

Altur Slatina 0,231 lei/acţiune +6,49 %

—————————————————————————————————————————

Şantierul Naval Orşova 20,5 lei/acţiune -2,38 %

—————————————————————————————————————————

Oltchim Râmnicu Vâlcea 0,955 lei/acţiune +12,35%

—————————————————————————————————————————

Electroputere Craiova 1,4 lei/acţiune 0%

—————————————————————————————————————————

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS