26.2 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriConstrucţii ilegale pe magistrale

Construcţii ilegale pe magistrale

La Işalniţa se construieşte de zor deasupra conductei de alimentare cu apă a Craiovei, deşi acest lucru este interzis prin lege. În această vreme, autorităţile mimează implicarea făcând schimb de hârtii.

Construcţiile răsar precum ciupercile după ploaie în comuna doljeană Işalniţa, o adevărată explozie de hale de producţie şi depozite producându-se în ultimele două luni tocmai deasupra conductelor de alimentare cu apă a Craiovei şi în zona de protecţie a acestora. Este vorba de aducţiunile Işalniţa şi Izvarna. Pământul pe care se ridică imobilele este foarte atractiv, aflându-se chiar în vecinătatea unui drum european. Situaţii aproximativ identice în localităţile din judeţul Gorj, prin care trece reţeaua Izvarna. Administraţiile din Dolj şi Gorj, judeţele traversate de magistrale, au fost înştiinţate oficial de Compania de Apă „Oltenia“ că pe teritoriul lor sunt construite sau urmează să se înalţe ilegal imobile deasupra conductelor de apă ale Craiovei. Cu toate că sesizarea a fost transmisă pe 11 iunie, până la această oră nici un serviciu specializat al statului nu a realizat vreun control în teren. Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Dolj, Gheorghe Enescu, ne-a explicat că „nu merge chiar aşa“. „Noi am solicitat Primăriei Işalniţa să ne transmită autorizaţiile emise în acel perimetru şi, unde a fost cazul de construire fără autorizaţie, ce măsuri a luat. Aşteptăm acum, că n-avem ce să facem. Nu merge chiar aşa…“, a spus Gheorghe Enescu. În timp ce Enescu mai aşteaptă, primarul din Işalniţa, Eugen Bălan, pare agitat. „Într-adevăr, se pare că unii nu au autorizaţie, iar alţii au autorizaţie, dar n-au aviz de la Compania de Apă. Noi i-am somat să ia legătura cu Compania de Apă ca să intre în legalitate, apoi să vină la noi, să verificăm din nou documentele. Nici noi n-am ştiut pe unde vine conducta, abia acum am intrat în posesia unei schiţe“, a declarat ieri Bălan. El se învinovăţeşte prin această declaraţie, din care reiese că Primăria Işalniţa a emis autorizaţii fără să verifice avizele Companiei de Apă. Merită menţionat că Eugen Bălan a declarat acum două luni pentru Gazeta de Sud: „Sunt autorizaţi şi au şi avize. Toţi. Conducta de apă este dincolo de calea ferată“. Potrivit legii, Primăria Işalniţa trebuie să dispună demolarea clădirilor neautorizate sau autorizate fără toate avizele, dacă terenurile sunt concesionate sau închiriate, ori să-i notifice pe proprietari să şi le demoleze, dacă terenurile sunt proprietate privată. În caz contrar, ISC Dolj poate amenda Primăria Işalniţa pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul autorizării construcţiilor. În oricare dintre situaţii, practica a demonstrat că este aproape imposibil în Dolj ca o clădire ridicată să fie dărâmată fără voia proprietarului.

Pericol de secetă

Primăriile şi inspectoratele care trimit depeşe sunt acuzate de Compania de Apă „Oltenia“ de dezinteres. „Sunt normative care stabilesc clar regimul de construire în zona reţelelor de aducţiune magistrale. Cu toate acestea, văd că nimeni nu ţine seama de aceste reglementări. Reacţia autorităţilor a fost fără consistenţă. Nimeni nu se gândeşte că, în caz de avarie, trei sferturi din oraş ar putea rămâne fără apă fiindcă noi nu vom putea interveni pe o proprietate privată, sub o clădire, de exemplu“, a declarat Constantin Stamatoiu, preşedintele Companiei de Apă „Oltenia“. El a exemplificat cu situaţia de la Vârţ, din Gorj, când reparaţia unei ţevi care aduce apa la Craiova a fost încetinită cu aproape o săptămână din pricina unor anexe ridicate ilegal, dar pe proprietăţi private. Potrivit preşedintelui Companiei de Apă, autorităţile din Gorj au răspuns la sesizarea din 11 iunie, precizând că vor solicita tuturor primăriilor din localităţile traversate de conducta Izvarna-Craiova situaţia exactă a construcţiilor de pe reţea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII