9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSindicaliştii au obţinut de la CEZ 15% la salarii

Sindicaliştii au obţinut de la CEZ 15% la salarii

Reprezentanţii investitorilor cehi de la Electrica Oltenia susţin că s-au împăcat cu sindicatele. Deşi au semnat un acord, sindicaliştii nu sunt de aceeaşi părere.

Reprezentanţii CEZ Romania, acţionarul majoritar de la Electrica Oltenia, au anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că au ajuns la un acord cu sindicatele privind sistemul de salarizare.
În ultima vreme, negocierile pe tema salarizării au dus la procese în instanţă şi marşuri de protest. Pe 12 iunie, aproximativ 1.000 de sindicalişti au participat la un marş de protest la Craiova. Ei anunţaseră atunci că vor cere chiar anularea contractului de privatizare a Electrica Oltenia şi ample acţiuni sindicale. Pe de o parte, reprezentanţii CEZ au declarat ieri că situaţia nu mai este aşa de tensionată. „Am avut negocieri cu sindicatele pe tema salariilor şi am ajuns la un punct pe care partenerii noştri l-au considerat inacceptabil şi de aici au pornit protestele. Noi am încercat să promovăm un sistem motivaţional, prin care să stimulăm performanţa. Am oferit o creştere la salariul de bază cu 10% şi alţi 10% în funcţie de performanţă. De aici au pornit discuţiile. Sindicaliştii vor să păstrăm actualul sistem de remunerare“, a afirmat Doru Voicu, director de dezvoltare a afacerilor în cadrul CEZ Romania. În completare, acesta a spus că firma va oferi angajaţilor majorări salariale de 15% aplicate la salariul de bază, renunţând, pentru moment, la sistemul motivaţional. Acesta va fi luat din nou în discuţie de la 1 ianuarie 2008, potrivit directorului general, Gabriel Negrilă. Alt punct câştigat de sindicalişti la negocieri a fost păstrarea prevederilor contractului colectiv de muncă în vigoare la ambele societăţi rezultate în urma divizării Electrica Oltenia în CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare.
În plus, aceştia vor avea acelaşi sistem de salarizare.
În ceea ce priveşte procesele dintre cele două părţi, două ar fi fost pierdute de sindicalişti, la patru aceştia ar fi renunţat, unul aflându-se pe rol. Reprezentanţii CEZ nu au dat mai multe detalii. În schimb, Aurelian Vancea, liderul sindicatului Energo Craiova, a spus: „Au acceptat să ni se mărească salariile cu 15%, luându-se în calcul data de 1 aprilie. După ştiinţa mea, sindicatul nu a pierdut nici un proces. Dacă au spus că s-a pierdut vreun proces, trebuia să fim şi noi de faţă ca să ne susţinem punctul de vedere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS