20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriElectroputere intră în istoria BVB

Electroputere intră în istoria BVB

Societatea craioveană este singura ale cărei acţiuni s-au apreciat 13 zile consecutiv cu maximul admis de bursă (15%). Toţi indicii bursieri au avut creşteri istorice, aşa încât investiţiile la BVB par să devină o alternativă credibilă la depozitele bancare.

Indicii BVB au urcat săptămâna trecută la noi maxime istorice. Cel mai mult a câştigat BET-FI, care a crescut cu 8,29%, fiind cel mai rentabil faţă de finalul anului trecut, cu o apreciere de 38,76%. A urmat indicele general BET-C, cu un câştig de 30,54%, şi indicele BET – cu circa 20,07%. Valoarea tranzacţionată în perioada menţionată a avut o creştere uşoară, atingând 331,2 milioane de lei, media zilnică a schimburilor fiind de 66,2 milioane de lei. Cel mai mult au urcat titlurile Electroputere Craiova, cu 98,82%, urmate de SIF 3 Transilvania – cu 19,28% şi de cele ale UAMT Oradea – cu o apreciere de 16,36%. Cel mai mult au scăzut acţiunile Socep Constanţa 12,33%, urmate de cele ale Energopetrol Câmpina – 11,68% şi cele ale VAE Apcarom Buzău – cu o depreciere de 11,36%. BVB şi-a continuat aprecierea pentru a doua săptămână consecutiv, fiind lider regional din punct de vedere al creşterilor, după ce rămăsese în urma celorlalte pieţe emergente ca randament.

Alternative la depozitele bancare

Motoarele creşterilor au fost şi de data aceasta băncile. Investitorii aşteaptă de la acest segment atât posibile fuziuni şi achiziţii în anii următori, cât mai ales rezultate financiare pozitive, care ar putea să se îmbunătăţească o dată cu lansarea unor condiţii de creditare mai relaxate pentru zona imobiliară. BRD – Groupe Societe Generale şi Banca Transilvania au urcat cu peste nouă la sută pe un volum de tranzacţionare destul de bun. Electroputere Craiova a realizat un nou record în istoria BVB, apreciindu-se timp de 13 zile cu maximul admis de bursă (15%).
„În săptămâna următoare, dacă vor continua aprecierile secţiunilor este posibil să asistăm şi la marcări serioase de profit, mai ales că indicii ajung la valori rotunde, gen 10.000 de puncte pentru BET sau 90.000 de puncte pentru BET-FI, unele fiind considerate niveluri psihologice pentru investitori“, este de părere Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova.
Toate SIF-urile au bifat noi maxime istorice, mai ales că portofoliul lor este compus în special din emitenţi ai sectorului bancar. Creşterile cotaţiilor acestor societăţi sunt puse pe seama intrărilor continue de capital pentru aceşti emitenţi. Creşterea acestor indicatori reprezintă, de fapt, creşterea valorii companiilor, deci şi creşterea preţurilor acţiunilor la bursă. Astfel, investiţiile la bursă devin alternative serioase la depozitele bancare.

„În săptămâna următoare, dacă vor continua aprecierile acţiunilor, este posibil să asistăm şi la marcări serioase de profit, mai ales că indicii ajung la valori rotunde, gen 10.000 de puncte pentru BET sau 90.000 de puncte pentru BET-FI, unele fiind considerate niveluri psihologice pentru investitori“. 

Leonard Şonei, responsabil Intercapital Invest Craiova 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII