9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTitlurile SIF Oltenia au depăşit 4,1 lei/acţiune

Titlurile SIF Oltenia au depăşit 4,1 lei/acţiune

Majoritatea societăţilor din Oltenia au avut aprecieri la BVB. Analiştii spun că aprecierea acţiunilor SIF a venit pe fondul informaţiilor că CNVM ar accepta deţineri concertate de peste 1% din capitalul social al acestor societăţi.

 

 

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost mai mare cu 83% faţă de intervalul precedent. Valoarea totală este de 327,2 milioane de lei, cu o medie zilnică a schimburilor de 65,44 milioane de lei, majoritatea tranzacţiilor fiind făcute de cele cinci SIF-uri.

Indicii pieţei au înregistrat noi maxime istorice. BET-FI a câştigat aproximativ 11%, iar ceilalţi 2%. Faţă de finalul lui 2006, indicele BET-FI este cel mai rentabil, cu o apreciere de 28,14%, urmat de BET-C – cu un câştig de 25,21% – şi de indicele societăţilor lichide, BET – cu aproape 14%. Cel mai mult au urcat săptămâna trecută titlurile Electroputere Craiova – care au crescut cu 97,67%. Emitentul s-a apreciat pentru a noua şedinţă consecutivă de la anunţul privatizării. Au urmat titlurile Rompetrol Well Services – cu 26,56% şi Carbochim Cluj-Napoca – o apreciere de 22,5%. Cel mai mult au scăzut acţiunile Electroaparataj Bucureşti – care au pierdut 11,76%.

Electroputere Craiova şi-a continuat şi săptămâna trecută cursa aprecierii, emitentul urcând cu peste 350% pe parcursul celor două săptămâni de la anunţul începerii negocierilor cu firma desemnată de AVAS ca fiind cea mai bună pentru privatizare. Este posibil ca începând de luni acţiunile Electroputere să se oprească din creştere, putând chiar să aibă loc marcări de profit, de altfel, justificate după o aşa apreciere.

 

Maxim istoric

 

Creşterile de pe SIF-uri sunt legate cel mai probabil de veştile din presă conform cărora fondurile de investiţii care aparţin aceluiaşi investitor, inclusiv cele străine, ar putea achiziţiona 1% din fiecare SIF, fără să se considere că acţionează în mod concertat. Investitorii s-au grăbit să cumpere acţiuni SIF, interpretând decizia CNVM drept o posibilitate de achiziţie de către fondurile de investiţii străine şi autohtone a maxim 1% dintr-un SIF pe fiecare entitate. SIF Oltenia este de departe liderul creşterilor, cu un avans săptămânal de 13,26% până la un maximum istoric de 4,1 lei pe titlu. „Probabil săptămâna viitoare vom asista la marcări de profit dacă maximele istorice vor continua, celelalte pieţe fiind deocamdată sub maximele istorice“, este de părere Leonard Şonei, responsabilul agenţiei Intercapital Invest Craiova.

Pe piaţa electronică Rasdaq, Mercur SA Craiova s-a apreciat cu peste 35%, valoarea unei acţiuni atingând 6,2 lei. În final, o informaţie importantă pentru foştii angajaţi ai Metal Lemn SA Craiova. Aceştia sunt aşteptaţi la sediul societăţii sau la sediul Intercapital Invest (tel.: 0251/435364) să îşi primească acţiunile în vederea desfiinţării PAS Asociaţia Salariaţilor.

 

Material realizat în colaborare cu Intercapital Invest Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS