22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDezvoltare rurală pe banii constructorilor

Dezvoltare rurală pe banii constructorilor

Constructorii doljeni au cheltuit aiurea circa 17 miliarde de lei vechi în cadrul investiţiilor realizate prin Proiectul de Dezvoltare Rurală, spune Sorina Georgescu, coordonator pe judeţ al programului. Pentru că au lucrat prost, cheltuielile nu le-au fost decontate.

Investiţiile contractate prin Proiectul de Dezvoltare Rurală (PDR), cu fonduri de la Banca Mondială, se apropie de sfârşit în Dolj. Conform celor precizate de Sorina Georgescu, coordonatorul programului în judeţ, în maximum trei luni trebuie finalizate şi ultimele lucrări. „Cel târziu în luna august, toate proiectele trebuie finalizate, pentru că la 30 septembrie se încheie faza întâi a PDR. Nu ştim dacă deocamdată va urma altă etapă“, a spus Sorina Georgescu. Prin PDR au fost contractate 45 de investiţii constând în reabilitări de drumuri şi alimentări cu apă, din care 30 au fost deja recepţionate la terminarea lucrărilor. Celelalte 15 contracte sunt în derulare, în diverse stadii de executare. Fiecare comună a avut posibilitatea să primească maximum 300.000 de dolari. În total, 26 de localităţi au beneficiat de aceste fonduri.

Şapte contracte reziliate

În unele cazuri, autoritatea de implementare a avut necazuri cu constructorii. Şapte contracte au fost reziliate din diverse cauze, cum ar fi depăşirea termenelor-limită de execuţie sau calitatea slabă a lucrărilor.
„În aceste cazuri, evident că perioada de finalizare a lucrărilor a fost prelungită. La lucrările la care nu au fost îndeplinite standardele de calitate, banii nu s-au decontat“, a mai spus Sorina Georgescu. Practic, constructorii care au lucrat prost au făcut-o pe banii lor. Probleme de acest gen au fost la Greceşti, Breasta, Murgaşi, Bulzeşti, Seaca de Pădure, Urzicuţa şi Vârvoru de Jos.
Având în vedere că valoarea medie a investiţiilor pe comună a fost de patru – cinci miliarde de lei vechi, rezultă că au fost verificate contracte în valoare totală de circa 35 de miliarde de lei vechi.
Aproape jumătate din aceşti bani nu au fost viraţi către fostele firme titulare de contract, conform Sorinei Georgescu. Una dintre firmele care a pierdut toate contractele PDR din Dolj este MARSILVA COM SRL din judeţul Olt. Alta este NOVARA T IMPEX SRL Craiova, al cărei director, Mihai Tomescu, susţine că proiectul a fost de la început greşit, şi nu executat mai slab de firma sa. „Am luat şi noi plasă la nişte balast şi tratament. Proiectul a fost gândit prost. Dacă trece pe acolo un cal riscă să strice drumul. Este o cheltuială fără cap. Noi am avut de făcut 5,3 kilometri de drum la Castranova, pe care trebuia să luăm 3,3 miliarde de lei. Peste un miliard însă nu ni s-a decontat“, a spus acesta. Suma alocată pare mică în comparaţie cu costurile unui kilometru de asfalt, însă trebuie ţinut cont că în mediul rural a fost vorba doar de reabilitări de drumuri şi nu de construire de artere. Printre cele mai mari investiţii sunt drumurile de legătură de la Leu-Castranova şi Murgaşi – Melineşti, fiecare în valoare de circa zece miliarde de lei vechi, apoi Secu – Argetoaia (şapte miliarde de lei vechi) şi Piscu Vechi – Seaca de Câmp, cu o valoare mai mică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS