10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVânzările de servere Linux au crescut cu 42%

Vânzările de servere Linux au crescut cu 42%

Piaţa serverelor din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa) a crescut cu 11% în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi a atins 4,2 miliarde de dolari, potrivit studiului „EMEA Quarterly Server Tracker“, realizat de IDC.
Vânzările de servere cu sistemul de operare Linux au înregistrat în Europa de Vest cel mai ridicat ritm de creştere de până acum, potrivit www.bloombiz.ro. Totodată, vânzările de servere Windows au sporit cu 13%, în timp ce vânzările de servere Unix s-au menţinut, în Europa Centrală şi de Est, la nivelul stabilit anul trecut şi au scăzut uşor în restul ţărilor din zona EMEA.
Serverele bazate pe arhitectura x86 au înregistrat vânzări de două miliarde de dolari, iar vânzările de servere bazate pe procesoare AMD Opteron au ajuns la 300 de milioane de dolari, echivalentul unei creşteri de 60%. Dintre serverele non-x86, cea mai mare creştere au înregistrat-o cele bazate pe arhitectura IA-64 (cu procesoare care folosesc tehnologia EPIC, precum Intel Itanium), care au crescut cu 54% în primul trimestru, faţă de primele trei luni ale anului trecut. La serverele de tip blade, servere compacte care pot fi montate în cabinete, vânzările au crescut cu 49% în zona EMEA, cea mai mare cerere de servere blade pe tehnologie x86 fiind observată în rândul organizaţiilor din Orientul Mijlociu şi Africa.
„Tehnologia de virtualizare a serverelor, adoptată pe scară largă în organizaţiile din Europa de Vest, reprezintă unul dintre principalii factori care influenţează creşterea pe piaţa serverelor“, a declarat Nathaniel Martinez, directorul programului European Enterprise Servers din cadrul IDC.
Compania HP a vândut cele mai multe servere, cu rezultate bune în special pe gamele Integrity, Integrity Non-Stop şi ProLiant. IBM s-a situat pe locul doi, la distanţă mică de HP, datorită rezultatelor obţinute cu liniile „System p“, „System z“ şi „System y“. Pe locul trei s-a aflat Sun, care a înregistrat vânzări mai mari cu 11% pe segmentul serverelor de tip x86. Companiile Dell şi Fujitsu-Siemens au pierdut câte un procent faţă de primele trei luni din anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS