20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSocietăţile oltene au crescut spectaculos la Bursă

Societăţile oltene au crescut spectaculos la Bursă

Unele societăţi oltene au înregistrat săptămâna trecută creşteri spectaculoase la bursă. Cea mai importantă: OLTCHIM Râmnicu Vâlcea – cu o creştere de 26,6% faţă de săptămâna precedentă. Alte societăţi au avut creşteri importante pe piaţa Rasdaq.

Valoarea tranzacţiilor efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat o creştere de 46% faţă de săptămâna precedentă. Toţi indicii bursieri au înregistrat creşteri. Aprecierile cele mai mari le-au înregistrat acţiunile OLTCHIM Râmnicu Vâlcea, cu o creştere de 26,6%, urmate de cele ale UAMT Râmnicu Vâlcea, cu 23,89% şi de cele ale VAE Apcarom – cu 17,32%.
„Depăşirea datei referendumului şi neclarităţile rămase în zona politicului nu au influenţat negativ bursa, chiar înregistrându-se aprecieri ale indicilor, iar SIF-urile au atins un nou maxim istoric la mijlocul săptămânii“, a afirmat Leonard Şonei, responsabilul agenţiei Intercapital Invest Craiova.
Titlurile OLTCHIM au înregistrat cel mai bun randament, cu o apreciere de 26,6%, compania atingând maximul din 1997, şi anume 0,61 lei/acţiune, pe fondul unor schimburi de pachete importante, dar şi a speculării posibilei achiziţii a diviziei de petrochimie a Petrom. Fondul de investiţii Lindsell şi-a lichidat deţinerea la OLTCHIM în piaţa deal, la un nou maxim de 0,62 lei/acţiune, compania reuşind să atragă în urma acestei tranzacţii o pondere de 8,72% din totalul schimburilor, ocupând poziţia a treia în topul lichidităţii, după Sicomed şi SIF Transilvania. 

Creşteri spectaculoase pe piaţa Rasdaq

Cele cinci SIF-uri au înregistrat în această săptămână o scădere de 0,03%, pe o valoare a tranzacţiilor de 108 milioane de lei, ceea ce reprezintă o treime din valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni în perioada analizată. În 2007, de o atenţie sporită s-a bucurat şi piaţa Rasdaq, unde tranzacţiile bursiere au început să fie din ce în ce mai însemnate, astfel că numeroase societăţi au avut aprecieri considerabile.
Craiova a rămas cu foarte puţine societăţi listate active, şi anume Foraj Sonde, Automobile Craiova, Avioane Craiova, Construcţii Feroviare Craiova şi Mercur SA. Societăţile menţionate au avut aprecieri considerabile ale cotaţiilor acţiunilor de la începutul anului.
Titlurile Foraj Sonde au crescut cu 565%, până la cotaţia de 1.13 lei/acţiune, Automobile Craiova – cu 525% – până la 21 lei/acţiune, Avioane Craiova – cu 500%, până la valoarea de 5 lei/acţiune, Construcţii Feroviare Craiova – cu 90%, până la 4,2 lei/acţiune, şi Mercur SA – cu 83%, până la valoarea de 55 lei/acţiune.
Material realizat în colaborare cu Intercapital Invest Craiova

TABEL

Societate                                Evoluţia         Cotaţia la data de 18 mai 2007
———————————————————————————————————————————————
SIF Oltenia                              -1,93%                          3,55 lei/acţiune
———————————————————————————————————————————————
Artrom Slatina                         -1,69%                          35 lei/acţiune
———————————————————————————————————————————————
ALRO Slatina                            -3,11%                          7,8 lei/acţiune
———————————————————————————————————————————————
OLTCHIM
Râmnicu Vâlcea                         +26,6%                        0,595 lei/acţiune
———————————————————————————————————————————————
ELECTROPUTERE
Craiova                                      -0,82%                         0,243 lei/acţiune
———————————————————————————————————————————————
Şantierul Naval                          -2,6%                           15 lei/acţiune
———————————————————————————————————————————————
Altur Slatina                               +3,47%                       0,21 lei/acţiune
———————————————————————————————————————————————

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS