34.4 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriS-a scumpit chiria la primărie

S-a scumpit chiria la primărie

Chiriaşii la stat au de plătit, din martie, sume de câteva ori mai mari decât până acum în contul chiriei.

Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat (DADPP) din cadrul Primăriei Slatina este în proces de încheiere de acte adiţionale după modificarea legislaţiei, acte care vor fi transmise sutelor de chiriaşi, după ce acestora li s-a solicitat reactualizarea documentelor care atestă venitul.
Creşterile sunt semnificative, a declarat directoarea DADPP, Ana Anghel, indiferent de categoria de chiriaşi. Spre exemplu, un chiriaş de pe strada Văilor din municipiu, care locuieşte într-un apartament de 16,26 mp suprafaţă locuibilă, la care se adaugă dependinţele, va plăti, în urma calculului după noile reguli, 81,62 lei, faţă de 19,34 lei cât plătea anterior. Există două modalităţi de calcul, a mai spus Anghel, aplicându-se cea care îl avantajează pe chiriaş. Una se bazează pe calculul în funcţie de suprafaţa locuinţei, la care se aplică indicii majoraţi conform noilor modificări, cealaltă având la bază venitul mediu pe membru de familie. Cea mai mică dintre valorile rezultate reprezintă valoarea pe care chiriaşul o va achita către primărie.
Dacă acei chiriaşi vechi ai primăriei, care nu au reuşit să cumpere imobilul în care stau, sunt avantajaţi de prima metodă de calcul din pricina suprafeţei mici a locuinţei, chiriaşii din blocurile sociale plătesc mai puţin dacă se ia în calcul venitul mediu pe membru de familie. De altfel, legea stabileşte clar că, indiferent de valoarea rezultată din cele două calcule, chiriaşul din locuinţa socială nu va plăti mai mult de 35,28 lei/lună.

80% dintre chiriaşii din G6 şi-au achitat debitele

Deşi până acum valoarea la care se ridica lunar chiria era o sumă modică, restanţierii primăriei n-au fost niciodată puţini, singura modalitate de constrângere fiind aceea a refuzului de a reînnoi contractul (contractele se revizuiesc anual) până la plata datoriilor. „Am reuşit să recuperăm masiv din debite. Cam 80% dintre chiriaşii din G6 au ajuns cu plata la zi, am mai semnat cu ei şi angajamente de plată, am ajuns şi la acţiuni judecătoreşti…“, a declarat directorul DADPP. Mai buni platnici sunt tinerii din locuinţele ANL, nu de alta, dar peste nu foarte mulţi ani vor avea posibilitatea să le şi cumpere, la o valoare sub preţul de pe piaţă, precum şi chiriaşii vechi. Aceştia din urmă vor plăti ca valoare a chiriei 25% din venitul mediu pe membru de familie dacă acesta depăşeşte 900 de lei.
Primăria Slatina are la această dată aproximativ 400 de chiriaşi în blocurile unde majoritatea apartamentelor au fost cumpărate de locatari, la care se adaugă 47 de tineri din blocurile ANL de la Vâlcea şi Steaua, alţi 35 de locatari din blocul ANL de pe strada Armoniei, 40 de chiriaşi în blocul G2 din cartierul Progresu (bloc mixt) şi chiriaşii din blocurile de locuinţe sociale G6 (cartierul Progresu) şi Crişan 25.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS