23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAcţiunile SIF, 62% din tranzacţiile bursei

Acţiunile SIF, 62% din tranzacţiile bursei

Majoritatea tranzacţiilor făcute săptămâna trecută la BVB s-au efectuat cu acţiuni ale societăţilor de investiţii financiare. Cele mai mari creşteri le-au avut Şantierul Naval Orşova şi ALRO Slatina.

Valoarea acţiunilor tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în perioada 14-18 mai este în scădere faţă de săptămâna precedentă. Totalul a fost de 221 de milioane de lei, cu o medie zilnică a tranzacţiilor de 44 de milioane de lei. Tranzacţiile cu obligaţiuni, precum şi cele de pe piaţa Deal au lipsit în această săptămână.
Indicii pieţei au înregistrat aprecieri între 1% şi 4%, cu excepţia BET, care a suferit o uşoară corecţie, de numai 0,23%. Indicele BET-FI a înregistrat cea mai mare creştere, de 3,97%, şi, în cadrul acestuia, SIF Oltenia a avut o contribuţie importantă. Cei mai câştigaţi au fost acţionarii Bermas Suceava, cotaţia acestui emitent urcând cu 23,22%, urmaţi de cei ai Şantierului Naval Orşova (SNO), cu o creştere de 15,79%, şi de cei ai societăţii ALRO Slatina (ALR), cu o creştere de 14,18%. Cel mai mult au scăzut acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 46,06%, urmate de cele ale societăţii Compa Sibiu, cu o depreciere de 27,65%, şi de cele ale Amonil Slobozia, cu o depreciere de 11,32%. Pentru primele societăţi menţionate, scăderea este justificată şi nu trebuie să îngrijoreze investitorii, deoarece este marcată de trecerea datelor de înregistrare pentru participarea la majorările de capital hotărâte în cadrul adunărilor generale.

Situaţie incertă pentru investitori

Titlurile SNP PETROM au continuat trendul descendent, motivat de această dată de rezultatele financiare în scădere înregistrate în acest prim trimestru al anului. Profitul net s-a diminuat cu 56%, iar cifra de afaceri- cu 12%, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al aprecierii leului, conform reprezentanţilor societăţii. „Există posibilitatea ca trendul să continue şi să asistăm la o testare a nivelului de 0,5 lei/acţiune“, este de părere Nicu Manda, broker la Intercapital Invest Craiova. Titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au continuat săptămâna pe un trend descendent, înregistrând un nou minim al acestui an, de 0,0872 lei/acţiune. Scăderea puternică din ultimele două săptămâni, de aproape 15%, poate fi pusă pe seama tensiunilor politice şi a referendumului.
Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat săptămâna trecută o revenire de 3,97%, pe o valoare a tranzacţiilor de 139 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 62% din valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni.
Pentru săptămâna viitoare, responsabilul agenţiei Intercapital Invest, Leonard Şonei, este de părere că direcţia în care vor evolua acţiunile societăţilor listate la BVB este una incertă, ţinând cont de rezultatul referendumului privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi de modul în care acesta va fi interpretat de investitori.

Societate                                    Evoluţie               Cotaţia la 18 mai 2007 
 
SIF Oltenia                            +4,02%                    3,62 lei/acţiune
Artrom Slatina                       +8,21%                    35,6 lei/acţiune
ALRO Slatina                        +14,18%                   8,05 lei/acţiune
OLTCHIM                             +4,44%                   4,7 lei/acţiune
Râmnicu Vâlcea
Electroputere Craiova           -1,21%                     0,245 lei/acţiune
Şantierul Naval    Orşova     +15,79%                  15,4 lei/acţiune

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU