16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComisarii financiari, trimişi la filaj de noapte

Comisarii financiari, trimişi la filaj de noapte

Comisarii Gărzii Financiare Dolj vor lucra în curând 24 de ore pe zi timp de şapte zile pe săptămână. Şeful ANAF i-a trimis la filaj pentru a surprinde în flagrant traficanţii care fac evaziune fiscală.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va suplimenta din nou, în curând, personalul Gărzii Financiare, transmiţându-le comisarilor instrucţiuni de filaj inclusiv pe timp de noapte sau în week-end. Şeful ANAF, Daniel Chiţoiu, a declarat recent că marile infracţiuni economice se fac noaptea sau la sfârşitul săptămânii. „Cea mai mare parte a evaziunilor fiscale se petrec în week-end sau după sfârşitul programului de lucru. Vom verifica în special domeniul construcţiilor, al montajului, al exploatării resurselor minerale şi vom pune accent pe casele de marcat pentru a vedea dacă agenţii economici au astfel de aparate şi dacă emit bonuri fiscale“, a declarat Chiţoiu.
Dacă iniţial Garda Financiară avea, la nivel naţional, 1.000 de angajaţi, în ianuarie 2007, numărul posturilor a fost suplimentat cu 300, iar recent s-au adăugat 500. Ultima tranşă de angajări se va finaliza însă spre sfârşitul verii, după cum a precizat Dragoş Ursulescu, comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj. În ceea ce priveşte Doljul, aici vor fi în final 45 de angajaţi.

Laptopuri şi pistoale pentru comisari

Comisarul-şef Dragoş Ursulescu a spus că instituţia îşi va extinde în curând programul de lucru.
„Se va lucra şi în ture de noapte, însă mai avem nevoie de personal pentru acest lucru. Cei din tura de noapte vor face şi de serviciu la sediu, dar vor merge şi pe teren, pentru a surprinde la faţa locului tot felul de infracţiuni, cum ar fi traficul de maşini, de diverse materiale etc. Ulterior, se verifică drumul banilor. Verificările de acte şi comunicarea cu alte instituţii, cum ar fi băncile, nu se pot face decât ziua“, a precizat Ursulescu. Comisarii au fost dotaţi cu laptopuri pentru a  putea accesa legislaţia în domeniu, maşini pentru deplasare, iar după suplimentarea posturilor vor ridica şi pistoalele care acum se află în custodia poliţiei.
Măsura suplimentării posturilor până la 1.800 a fost luată şi din cauză că o mare parte a comisarilor financiari sunt implicaţi  în cercetări ale altor instituţii ale statului, precum parchetul, poliţia şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Reprezentanţii sistemului sunt de părere că îmbunătăţirea  controalelor fiscale ar putea creşte colectarea TVA cu o valoare echivalentă cu 2% din PIB, această sumă însemnând peste 5% din veniturile bugetare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS