14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDinel a făcut preţul pentru AUTOMOBILE CRAIOVA

Dinel a făcut preţul pentru AUTOMOBILE CRAIOVA

Dinel Staicu a declarat pentru GdS că SIF Oltenia cere un preţ ferm pe deţinerea de 22% pe care o are la ACSA. Acesta nu ar depăşi zece milioane de euro.

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al SIF Oltenia, Dinel Staicu, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că societatea pe care o conduce a cerut statului un preţ ferm pe deţinerea de 22% pe care o are la AUTOMOBILE CRAIOVA SA (ACSA). Staicu nu a dezvăluit suma pentru care SIF Oltenia ar renunţa la acţiuni, însă a lăsat să se înţeleagă că aceasta nu depăşeşte zece milioane de euro: „Am solicitat un preţ pe deţinerea noastră şi nu vom ceda nici un pas. Deţinerea înseamnă 22% din teren, construcţii şi dotările existente. Dacă nu ne convine preţul nu vindem. S-ar putea să mergem noi la viitorul investitor sau la alţi doritori“.
Dinel Staicu a explicat şi motivele pentru care nu doreşte să rămână acţionar la ACSA alături de viitorul investitor care va prelua societatea de la stat. „Timp de 14 ani, nu am luat nici un dividend de la AUTOMOBILE CRAIOVA. Din această cauză, nu am putut face plasamente mai viabile din dividende. Argumentul meu pentru vânzare este că investitorul care va veni va cere un time-out de patru-cinci ani pentru a face investiţii înainte să dea dividende. Ar fi 19 ani pierduţi pentru noi“, a precizat acesta.

Între ruşi şi americani

SIF Oltenia nu este interesată de strategia de negociere a statului cu viitorii investitori, cum ar fi problema socială a locurilor de muncă sau a gradului de integrare a componentelor autohtone, ci vrea banii. De asemenea, nu are preferinţe în ceea ce priveşte posibilul investitor de la ACSA. Tot la sfârşitul săptămânii trecute, giganţii americani FORD şi GENERAL MOTORS şi-au anunţat intenţia de a participa la privatizarea ACSA. Alături de aceştia, s-a mai înscris în cursă o companie care produce autoturisme marca Volga şi Gaz, controlată de mogulul rus Oleg Deripaska. Dacă oferta investitorului nu va acoperi pretenţiile SIF Oltenia, statul va trebui să mai scoată bani din buzunar pentru a vinde şi acţiunile societăţii de investiţii financiare.
După cum a precizat directorul general al ACSA, Lucian Luţaru, argumentul deţinerii de procente din pământ şi active este doar un mijloc de presiune al SIF Oltenia. „22% înseamnă 22% din acţiuni. Compania nu a fost încă evaluată“, a precizat Luţaru. În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi 22.000 de mici acţionari de la ACSA, probabil că pentru aceştia va fi lansată o ofertă publică. Sfatul specialiştilor este să-şi vândă deţinerile, deoarece ulterior acţionarul majoritar al firmei ar putea delista compania de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar vânzările de acţiuni ar putea fi blocate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS