14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLichiditate scăzută la BVB

Lichiditate scăzută la BVB

Lichiditatea titlurilor tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti a avut de suferit săptămâna trecută, ca urmare a desfăşurării adunărilor generale ale acţionarilor la mai multe dintre societăţile listate. Cel mai mult au avut de câştigat investitorii la SIF 3 Transilvania.

Valoarea totală tranzacţionată este de 222,4 milioane de lei, media zilnică fiind de 44,5 milioane de lei, în scădere cu 39% faţă de cea tranzacţionată în săptămâna anterioară. Tranzacţii în creştere s-au derulat cu titlurile sectorului financiar, respectiv cele cinci SIF-uri, şi cu titlurile Broker Cluj-Napoca. Valoarea totală cu tranzacţii de obligaţiuni a fost de 6,78 milioane de lei, înregistrându-se tranzacţii cu titluri emise de Banca Mondială şi Raiffeisen Bank. Toţi indicii pieţei au înregistrat aprecieri de 1-2%, iar BET-C a încheiat săptămâna cu o creştere de 1,78%, la un nou maxim istoric de 5.943,35 puncte, având un randament de 18,27% faţă de finalul lui 2006. Indicele BET-FI a câştigat 2,22%, apropiindu-se la doar 3% în şedinţa de luni faţă de maximul istoric înregistrat la debutul anului.
Lichiditatea a avut de suferit ca urmare a adunărilor generale ale acţionarilor pentru emitenţi ca: Banca Transilvania, Turbomecanica Bucureşti, Biofarm Bucureşti şi sectorul societăţilor de investiţii financiare.

AGA, benefică pentru investitori

Ziua de vineri a adus veşti bune pentru deţinătorii de titluri SIF Transilvania. Cu un cvorum de 35%, s-a realizat o majorare de capital social printr-un vot pentru cu 90% din prezenţă. Capitalul social al SIF Transilvania s-a dublat, iar deţinătorul a 1.000 de acţiuni SIF 3 va primi cu titlu gratuit încă 1.000 de acţiuni. „Consider că aprobarea majorării este un lucru pozitiv pentru piaţă şi se deschide drumul pentru schimbări şi la celelalte SIF-uri. Ştirea majorării de capital social de la SF Transilvania va influenţa probabil pozitiv evoluţia bursei din săptămâna următoare, însă investitorii trebuie să fie avizaţi că şi celelalte SIF-uri au deocamdată prevederi clare în statut legate de cvorumul necesar pentru întruniri AGA“, a precizat Nicu Manda, broker la Intercapital Invest Craiova.
Veşti bune şi de la Banca Transilvania, care a aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor majorarea capitalului social cu 10% prin emisiunea de noi acţiuni la un preţ preferenţial de 0,35 lei şi acordarea de acţiuni gratuite în proporţie de 45% acţionarilor înscrişi în registru la 11 mai.

                                16-20 aprilie           23-27 aprilie

ALRO Slatina         7,50 lei/acţiune    7,70 lei/acţiune 

SIF Oltenia             3,47 lei/acţiune    3,56 lei/acţiun

Oltchim
Râmnicu Vâlcea    0,3850 lei/acţiune    0,3900 lei/acţiune

Electroputere          0,2520 lei/acţiune    0,2570 lei/acţiune
Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS