15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024

Bătaie pe maşini

Deşi startul pentru programul Rabla era prevăzut pe 25 aprilie, unii producători, importatori sau distribuitori autorizaţi de autoturisme din judeţul Dolj au început încă de pe 20 aprilie eliberarea notelor de acceptare, cele mai multe locuri în program fiind deja ocupate.

Până marţi, mai mulţi producători şi distribuitori de automobile de judeţul Dolj eliberaseră note de acceptare în programul Rabla pentru peste jumătate din locurile din programul de înnoire a parcului naţional auto. Chiar dacă Redac Automobile Craiova nu începuse până marţi eliberarea notelor de acceptare, cele 40 de automobile Dacia repartizate în program pentru judeţul Dolj erau epuizate. Majoritatea producătorilor şi distribuitorilor de autoturisme din Dolj admişi în program de Administraţia Fondului pentru Mediu au anunţat că locurile sunt pe sfârşite, iar cei care vor să-şi cumpere o maşină prin programul Rabla trebuie să se grăbească.

Loganurile au fost promise încă in februarie

Oficial, Redac Automobile Craiova a început înscrierile în program de marţi, dar înscrierile s-au făcut încă din luna februarie. „Am început de astăzi (marţi – n.r.) derularea programului, dar nu am eliberat încă note de acceptare. Avem 40 de locuri în judeţul Dolj, iar înscrierile au început la noi încă din februarie, în sensul că i-am luat în evidenţă pe cei care şi-au manifestat dorinţa de a se înscrie în program, până acum fiind circa 800. Azi (marţi – n.r.) am sunat clienţii, în ordinea în care s-au prezentat, ca să vină să-şi depună actele. A fost un fel de listă, însă este singura metodă pe care o cunoaştem pentru a evita cozile“, a declarat Luiza Scărlătescu, director vânzări Redac Craiova, dealer Dacia-Renault. Conducerea Redac a mai spus că nu există nici o posibilitate ca toţi cei 800 de doritori de automobile produse de Dacia să fie serviţi în programul Rabla, mai ales că nu toţi pot fi acceptaţi, iar unii sunt înscrişi la mai mulţi producători sau distribuitori de automobile. Totuşi, pentru a servi clienţii care puteau fi acceptaţi în program, dar nu au prins un loc, Luiza Scărlătescu a precizat că în perioada următoare Dacia va veni cu promoţii de compensare.

Dealerii epuizează locurile

Societatea craioveană Daewoo Automobile România SA a epuizat de vineri şi până marţi aproape toate locurile din program, fiind eliberate peste 1.600 de note de acceptare din cele 1.907 locuri acordate Daewoo la nivel naţional. „Nu avem o evidenţă pe judeţe a locurilor din program, însă putem spune că este pe final, fiind date circa 1.600 de note de acceptare din cele 1.900. Cei care doresc un automobil produs la noi ar trebui să se grăbească, pentru că în curând vom epuiza locurile“, a declarat Valeriu Gârlea, purtător de cuvânt al Daewoo Automobile.
Reprezentanţii Autec Autotecknik Craiova, dealer Skoda, au declarat că s-a început vânzarea de automobile prin programul Rabla începând de luni. Pentru Dolj au fost 100 de locuri, până marţi fiind date peste jumătate din ele. Se aşteaptă ca până la sfârşitul săptămânii toate cele 100 de locuri în program să fie ocupate, şi aici sfatul fiind acelaşi: cei care vor o Skoda să se grăbească. Rucom Craiova, dealer Opel şi Chevrolet, a început eliberarea notelor de acceptare de vineri. Până în prezent, din cele 169 de locuri pentru judeţul Dolj, o bună parte au fost ocupate, iar cei care vor să-şi cumpere prin programul Rabla un autoturism Opel sau Chevrolet sunt sfătuiţi să se grăbească.

Încă două etape 

Doljenii care nu şi-au putut cumpăra automobilul dorit prin programul Rabla mai au două şanse, pentru că acest program se desfăşoară anul acesta în trei etape. Prima etapă se va încheia pe 31 august, a doua este programată între 1 septembrie – 12 noiembrie, iar ultima va fi între 13 noiembrie – 12 decembrie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS