11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDigul Jiului s-a impotmolit la Cotofeni

Digul Jiului s-a impotmolit la Cotofeni

Reabilitarea digului de aparare de pe Jiu de la Cotofenii din Dos a fost estimata la 25 de miliarde de lei vechi. Lucrarile sunt ingreunate de titlurile de proprietate emise in zona de protectie a lucrarilor.


Lucrarile de suprainaltare si extindere la digul de aparare de pe Jiu, din dreptul localitatii Cotofenii din Dos, risca sa nu fie terminate la timp din cauza diferendelor pe care institutiile statului le au cu proprietarii de pamânturi din zona. In 2002, Directia Apelor (DA) Jiu a intocmit un studiu de fezabilitate pentru consolidarea digului, conform caruia valoarea generala a devizului se ridica, la acea data, la circa 25 de miliarde de lei vechi. Totusi, banii de la guvern nu au venit decât dupa ce comuna a trecut prin valuri succesive de inundatii, in 2005 si 2006. Anul trecut, au fost aprobate si fondurile pentru lucrari, de care urma sa se apuce societatea ECPROD SA Târgoviste. Imediat au aparut si problemele, dupa cum a precizat Iliodor Plastoi, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Dolj, din cadrul DA Jiu. „Lucrarile sunt executate in proportie de 60%, insa avem probleme la finalizare din cauza actelor de proprietate emise in baza legilor funciare in zona de protectie a digului. Acolo nu se face doar suprainaltare, ci si extindere, asa incât lucrarile se intind si pe o parte din pamânturile aflate in proprietate privata. Este vorba de circa 150 de localnici care vor fi afectati“, a spus directorul Plastoi.


Lucrarile se intind pe 4,2 kilometri de-a lungul Jiului. Potrivit autoritatilor, din circuit trebuie scoase definitiv 3,18 hectare de teren si temporar 2,12 hectare. Din cauza diferendelor, DA Jiu are probleme si cu obtinerea autorizatiei de construire. „Suntem in curs de obtinere a autorizatiei de construire de la Consiliul Judetean Dolj pentru a putea finaliza lucrarile. De asemenea, am depus documentatia necesara si la Directia Silvica Dolj, pentru ca o parte din lucrari se intind si pe raza Ocolului Silvic Filiasi“, a mai spus Iliodor Plastoi.


Trebuie spus ca DA Jiu a fost atentionata in câteva rânduri de OS Filiasi pentru ca a defrisat o parte din terenurile care ii apartin si chiar a pretins anumite daune. Radu Papa, arhitectul-sef al CJ Dolj, cunoaste situatia din zona, dar spune ca la consiliul judetean nu au sosit nici un fel de documentatii: „Ei trebuie sa rezolve intâi problemele cu proprietarii din zona, prin concesiune, cumparare sau alte forme de dobândire a dreptului de a construi acolo. Pâna atunci, noi nu le putem elibera nici certificatul de urbanism si cu atât mai mult nu putem sa le dam autorizatie“.


Improprietariti pe diguri


Primarul localitatii Cotofenii din Dos, Vasile Preduca, sustine ca nu sunt probleme cu toti proprietarii: „Nu se fac numai lucrari de suprainaltare la digul de pe malul drept al Jiului, ci si de extindere. Musca din pamântul oamenilor. DA Jiu trebuie sa incheie acte cu ei pentru a trece terenul in proprietatea institutiei. Unii oameni si-au dat acordul scris, la altii, la care sunt suprafete mai mari, trebuie sa se gaseasca solutii prin vânzare, concesiune etc. Trebuie discutat cu ei“.


Desi toata lumea intelege importanta lucrarilor de pe Jiu, acestea pot fi blocate de faptul ca localnicii au fost improprietariti de comisiile locale si de cea judeteana in zona de protectie a zidului. Asta, desi in 1962 proprietarii din zona fusesera expropriati prin decret de catre stat, pentru realizarea digurilor. Nu este primul caz de acest gen. Spre exemplu, dupa cum spun reprezentantii DA Jiu, un caz similar a fost descoperit in localitatea Ghercesti, unde localnicii au fost improprietariti cu terenuri ce inglobau digul de aparare si albia minora a pârâului Teslui. Lipsa amenajarilor pe cursul de apa mentionat a provocat inundatii grave in ultimii ani, de-a lungul localitatilor riverane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS