24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEstimarile privind vânzarile Vista sunt exagerate

Estimarile privind vânzarile Vista sunt exagerate

Estimarile analistilor referitoare la veniturile care vor fi obtinute din vânzarile sistemului de operare Windows Vista in anul fiscal 2008 sunt „mult prea agresive“, a declarat directorul general al grupului Microsoft, Steve Ballmer.


Comentariile lui Ballmer au venit la doua saptamâni de la lansarea Vista, cea mai recenta versiune a sistemului de operare Windows.


Ballmer a declarat, in cadrul unei intâlniri cu analistii pentru prezentarea strategiei celui mai mare producator de software din lume, ca aparitia Vista va determina „o apreciere usoara a vânzarilor de PC-uri“ in anul fiscal 2008, dar nu va provoca un avans semnificativ, peste ratele normale de crestere.


„Unele dintre estimarile referitoare la veniturile obtinute din vânzarea sistemului Vista sunt exagerat de agresive“, a spus Ballmer.


Microsoft a lansat Windows Vista luna trecuta, dupa cinci ani de cercetari si mai multe amânari. Sisteme Windows sunt instalate pe 95% din computerele din intreaga lume si reprezinta principala sursa de profit a grupului. Fondurile obtinute din vânzarile sistemului Windows permit Microsoft sa faca investitii in noi afaceri, precum playerele digitale de muzica si serviciile on line.


Desi actiunile Microsoft au scazut, analistii sunt optimisti


Increderea investitorilor in succesul Vista a contribuit la cresterea pretului actiunilor Microsoft cu 30%, dupa iunie 2006, cu toate ca titlurile au fost cotate in scadere in ultimele saptamâni.


Titlurile Microsoft au coborât joi, cu 1,2%, la 29,10 dolari pe unitate, in cursul tranzactiilor electronice, sub nivelul de 29,46 dolari atins la inchiderea tranzactiilor de la bursa Nasdaq.


Todd Lowenstein, manager de portofoliu la firma Value Momentum Fund, considera ca investitorii au fost exagerat de interesati de lansarea Vista.


Grupul Microsoft anticipeaza ca vânzarile sistemului Windows vor creste cu 11-12% in actualul an fiscal, care se incheie in luna iunie, fata de veniturile de 13,2 miliarde de dolari obtinute anul anterior.


Potrivit analistilor, Microsoft va inregistra vânzari de 56,4 miliarde de dolari in anul fiscal 2008, in timp ce profitul pe actiune ar putea urca cu 15%, la 1,69 dolari.


In privinta cheltuielilor operationale din anul fiscal 2008, acestea se vor situa usor sub 2,7 miliarde de dolari. Microsoft va investi in atragerea de clienti on line, in conditiile in care grupul concureaza in acest domeniu cu compania Google.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS