10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriELECTROPUTERE - contracte de 70 de milioane de euro

ELECTROPUTERE – contracte de 70 de milioane de euro

Uzina craioveana are acum oferte de contracte, dar nu mai are capital de lucru si angajati suficienti pentru a le pune in practica. Statul este la ultima tentativa de a privatiza societatea. Daca nu va reusi, va face din fabrica o megaafacere imobiliara.


ELECTROPUTERE Craiova ar putea incheia in acest an contracte in valoare totala de peste 70 de milioane de euro cu doar doua dintre fabricile componente, a declarat ieri directorul de marketing al societatii, Petru Sabaila. Acesta a spus ca in prezent pe pietele externe este o mare cerere de transformatoare si motoare electrice si ca firme importante vor sa dea comenzi.


„Este un boom economic in ceea ce priveste cererea de transformatoare si motoare. Spre exemplu, a venit o firma nemteasca pentru motoare pe care sa le livreze catre Oil Field Norvegia. In Vest, fabricile de profil au comenzi pentru urmatorii doi ani. Noi am avea comenzi de transformatoare de circa 50 de milioane de euro, iar la motoare electrice – de aproximativ 20 de milioane de euro. Nu avem insa oameni si ne-ar trebui un capital de lucru suplimentar de doua-trei milioane de euro“, a afirmat Petru Sabaila. In prezent, ELECTROPUTERE Craiova are 2.600 de salariati si lucreaza la 20% din capacitatea reala, dupa cum a precizat directorul general al societatii, Cornel Mondea. In 2006, societatea craioveana a avut pierderi de 50,1 milioane de lei, cu 41% mai mult fata de anul precedent. Cifra de afaceri s-a diminuat si ea cu 13%, la 156,5 milioane de lei. Potrivit directorului de marketing Petru Sabaila, sunt mai multe cauze pentru rezultatele negative. „Este vorba de productia scazuta, lipsa capitalului de lucru si nefinalizarea unor contracte. Pierderile la export au fost determinate de intarirea leului si de cresterea enorma a preturilor la cupru“, a afirmat Sabaila. Uzina craioveana are datorii catre bugetul de stat evaluate la circa 40 de milioane de euro si este la ultima tentativa de privatizare.


Actionarul majoritar (cu 62,8% din capitalul social), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a anuntat recent ca va solicita potentialului investitor mai putini bani pe pachetul de actiuni scos la vânzare si mai multe garantii in ceea ce priveste investitiile.


Ultima varianta – afacere imobiliara


Presedintele AVAS a recunoscut ca, in cazul unui esec, fabrica va fi tratata ca o afacere imobiliara. Agentiile de specialitate sustin ca locatia fabricii ar duce pretul celor peste 60 de hectare aflate in proprietate la peste 125 de milioane de euro. Tocmai din aceasta cauza, activele ELECTROPUTERE Craiova sunt vânate de speculantii de terenuri. 90% din ele sunt insa ipoteci la BCR, in baza unui acord de emitere de scrisori de garantie bancara pentru contractele societatii. Potrivit celor precizate de directorul Cornel Mondea, societatea are o linie de credit de 55 de miliarde de lei vechi, care dateaza de zece ani si care a fost folosita pentru dotari. La aceasta se adauga o linie de credit in valuta, din care ar mai fi de platit circa 200.000 de dolari, plus un acord cu BCR pentru emiterea de scrisori de garantie in cuantum de 13 milioane de dolari. La rândul sau, directorul de marketing al societatii, Petru Sabaila, a spus ca 12,8 milioane din acordul cu BCR au fost deja angajate.


„In cazul privatizarii, trebuie sa se lamureasca problema cu ipotecile. Daca merg contractele in continuare, nu se intâmpla nimic. Daca fabrica va fi vânduta pe active insa, statul trebuie sa se inteleaga cu banca“, a afirmat Sabaila. Unii oameni de afaceri, chiar vor sa cesioneze de la BCR creantele pentru a executa ipotecile in caz de intrerupere a contractelor. Altii insa se intreaba de ce statul nu reorganizeaza intreprinderea pentru a o face rentabila. „O solutie ar fi fost vânzarea unor active pe piata libera si stingerea datoriilor catre stat. Apoi, pe baze mai mici, fabrica sa fie rentabilizata. Cu banii care ramân se pot face si investitii“, a spus, la rândul sau, Aurel Bojenoiu, liderul sindical al unitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS