12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAnvelopa scoate bani din buzunarele patronilor

Anvelopa scoate bani din buzunarele patronilor

Importatorii platesc de la 15 martie la fondul de mediu un leu pe kilogramul de anvelope nereciclate daca se incadreaza sub baremul de 70% din cantitatea livrata pe piata anul trecut. In acest an, cantitatea care trebuie reciclata este de 80% din totalul livrarilor pe piata.


Importatorii de anvelope doljeni sunt obligati de lege ca pâna pe 15 martie sa recicleze cel putin 70% din cantitatile livrate pe piata anul trecut. Dupa data-limita, acestia trebuie sa plateasca in contul fondului de mediu o taxa de un leu pentru fiecare kilogram de anvelope nereciclat.


Potrivit legii, producatorii si importatorii de anvelope sunt obligati sa recicleze anual echivalentul unui anumit procent din cantitatea de anvelope produsa sau importata. In 2005, cota de reciclare a fost de 60%, cantitatea crescând in fiecare an cu 10%. Stabilirea cantitatii de anvelope pentru care trebuie platita taxa se face prin scaderea din cantitatea produsa sau importata a celei de anvelope reciclate. Pentru a nu plati aceasta taxa, persoanele care introduc pe piata anvelope noi sau uzate destinate reutilizarii trebuie sa preia anvelopele uzate de acelasi tip de la cumparatorul final. Agentii economici care se ocupa de importul sau de productia de anvelope sunt obligati sa dispuna de spatii suficiente pentru depozitarea anvelopelor uzate pe care trebuie sa le recicleze. Firmele trebuie sa raporteze indeplinirea planului catre Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor din cadrul MEC si Ministerului Mediului. Cumparatorii finali au, la rândul lor, obligatia sa predea anvelopele uzate importatorilor sau producatorilor.


Conform datelor furnizate de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Dolj, in judet exista in prezent 12 firme autorizate sa importe anvelope, opt dintre ele aflându-se in Craiova. In mare parte, reprezentantii societatilor sustin ca respecta norma de colectare a deseurilor de anvelope.


Tematica de control a Garzii de Mediu Dolj nu a cuprins pâna acum importatorii de anvelope. „Nu am controlat nici una dintre firmele mentionate. Nu le-am avut in tematica pâna acum“, a precizat comisarul-sef Marin Costache. Daca nu se incadreaza in cantitatile de reciclare cerute de lege, societatile doljene risca sa plateasca fondului de mediu miliarde de lei vechi. In plus, amenzile sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS