10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMilioane de euro pentru gestionarea deseurilor

Milioane de euro pentru gestionarea deseurilor

Românii vor primi de la UE, in urmatorii ani, o serie de fonduri nerambursabile care vor ajuta tara noastra sa se dezvolte la standardele europene. In 2007, in domeniul mediului, prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) S-V Oltenia, vor putea fi accesate peste 4,4 milioane de euro.


Pâna la integrarea României in UE, Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) S-V Oltenia era autoritatea de implementare a politicilor de coeziune economica si sociala la nivelul regiunii (Program Phare). ADR S-V Oltenia a gestionat scheme de finantare ale caror beneficiari erau administratiile publice locale, Intreprinderile Mici si Mjlocii (IMM) sau chiar scolile. Incepând din acest an, Agentia pentru Dezvoltare Regionala S-V Oltenia este organismul intermediar care gestioneaza fondurile alocate prin Programul Operational Regional 2007 – 2013, la nivel regional. „Prin Acordul Cadru semnat la 26 ianuarie, ADR-urile vor prelua atributiile privind gestionarea fondurilor alocate prin Programul Operational Regional, la nivel regional, iar Ministerul Integrarii Europene, ca autoritate de management, va asigura monitorizarea si controlul atributiilor delegate, urmarirea folosirii fondurilor in scopurile pentru care au fost alocate, in vederea implementarii Programului“, a declarat Simona Covrescu, expert relatii cu publicul in cadrul ADR S-V Oltenia.


Atributiile ADR Oltenia


In acest context, pentru ADR Oltenia s-au delegat o serie de atributii referitoare atât la evaluarea, contractarea si monitorizarea proiectelor, cât si la verificarea realizarii operatiunilor si verificarea pistei de audit la nivel de beneficiar. In plus, se va ocupa de arhivarea documentelor si de verificarea mentinerii la nivelul beneficiarilor a unei evidente contabile folosind conturi analitice distincte. „Alte atributii delegate se refera la prevenirea, detectarea, raportarea, corectarea si urmarirea neregulilor“, a spus Simona Covrescu. Potrivit spuselor acesteia, schemele de finantare vor viza, in special, autoritatile locale, dar si IMM-urile.


Program PHARE in derulare


Pâna la finalizarea schemelor de finantare pentru Programul Operational Regional, dar si paralele cu acestea, in urmatoarea perioada ADR S-V Oltenia se va mai ocupa si de distribuirea de fonduri prin programul Phare. Momentan, ADR deruleaza o licitatie cu privire la proiecte in domeniul mediului. Suma alocata regiunii Sud-Vest Oltenia este de 0,4 milioane de euro. „Ministerul Integrarii Europene a lansat, pe 22 decembrie 2006, licitatia deschisa pentru Schema de Granturi pentru Pregatirea de Proiecte in domeniul protectiei mediului, ce urmeaza a fi implementata in cadrul Phare 2005 – Coeziune Economica si Sociala (CES)“, a afirmat Simona Covrescu. Beneficiarii eligibili ai acestui program sunt autoritatile publice din localitati cu pâna la 50.000 de locuitori, cu responsabilitati in domeniul „gestionarii deseurilor“ sau al „gospodaririi apelor/apelor uzate“. Potrivit informatiilor primite de la reprezentantii ADR S-V Oltenia, finantarea nerambursabila atribuita in cadrul acestui program trebuie sa se incadreze intre 10.000 si 75.000 de euro, in limita a 90% din valoarea totala a costurilor eligibile ale proiectului. „Termenul limita pentru primirea cererilor de finantare este 1 martie 2007“, a mai afirmat Covrescu.


Programe ce urmeaza sa fie lansate in anul 2007


Potrivit informatiilor primite de la ADR S-V Oltenia, una din schemele de investitii ce va fi lansata in 2007 este cea pentru sprijinirea initiativelor din sectorul public in sectoarele de mediu prioritare. „Sectoarele prioritare alese pentru regiunea Sud-Vest Oltenia sunt gestionarea deseurilor si gospodarirea apelor si a apelor uzate“, a declarat Simona Covrescu. Suma alocata pentru regiunea Sud-Vest Oltenia este de 3,334 milioane de euro, iar beneficiarii acestei scheme de granturi sunt autoritatile publice locale. Valoarea eligibila pentru un proiect este de 300.000 pâna la 1.000.000 de euro, iar cofinantarea autoritatilor publice este de minimum 10%.


O alta schema de investitii ce urmeaza sa fie lansata anul acesta este cea pentru sprijinirea initiativelor din sectorul privat in domeniul gestionarii deseurilor. „In cadrul acestei scheme, asistenta financiara va fi acordata IMM-urilor care activeaza direct in domeniul Gestionarii deseurilor“, se arata intr-un comunicat emis de ADR S-V Oltenia. Suma alocata pentru regiunea Sud-Vest Oltenia este de 1,0837 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS