14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCetatenii straini, asteptati sa se inregistreze

Cetatenii straini, asteptati sa se inregistreze

In cazul cetatenilor UE si ai Spatiului Economic European, formalitatile pentru aceasta inregistrare se fac pe loc si costa doar… un leu.


Cetatenii statelor membre ale UE si ai tarilor nemembre, dar care fac parte din Spatiul Economic European (Norvegia, Islanda, Finlanda), beneficiaza in mod automat de rezidenta pe teritoriul României. Aceasta masura a fost dispusa prin OUG nr. 102/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007.


Inregistrare de un leu


Noua reglementare stabileste ca toti cetatenii UE si ai statelor Spatiului Economic European au drept de rezidenta in România timp de trei luni fara alta formalitate. Dupa trecerea celor trei luni, ei trebuie sa ceara la birourile pentru straini inregistrarea si luarea in evidenta, formalitati care ii costa doar… un leu. Dreptul de rezidenta se acorda pe o perioada mai mare de trei luni pentru persoanele care desfasoara activitati dependente sau independente pe teritoriul României (sunt angajati, asociati, administratori de firme ori desfasoara profesii liberale) ori fac dovada ca detin mijloace de intretinere pentru ei si familie cel putin la nivelul venitului minim garantat (aratând adeverinta de salariu, extras de cont ori talon de pensie din tara ai caror cetateni sunt) si poseda o asigurare de sanatate valabila in România. Mai primesc drept de rezidenta persoanele care sunt inscrise la o institutie de invatamânt sau perfectionare acreditata din tara noastra, dar si membrii de familie ai unui cetatean strain care a obtinut drept de rezidenta.


Certificat de inregistrare eliberat pe loc


In momentul inregistrarii, cetateanul strain primeste un certificat de inregistrare cu valabilitate nelimitata, dupa cinci ani putând primi cartea de rezidenta permanenta, care este un document similar cartii de identitate a cetatenilor români. Titularii unor asemenea documente pot beneficia de masuri de protectie sociala din partea statului român, precum si de acces neingradit pe piata muncii ori la activitatile scolare si de instruire. „Noua reglementare a eliminat procedura greoaie si costisitoare de pâna acum, astfel ca toti cetatenii straini pot acum sa vina sa se inregistreze foarte simplu, mai ales ca acest certificat de inregistrare este eliberat in aceeasi zi in care sunt aduse toate documentele necesare“, a mentionat subcomisarul Sorin Giorgi, seful Serviciului pentru Straini Dolj.


Invazie de moldoveni


In Dolj sunt inregistrati in prezent aproape 1.000 de straini, cei mai multi fiind cetateni ai Republicii Moldova, care fie se afla la studii in Craiova, fie sunt casatoriti cu doljeni – astfel de casatorii româno-moldovene sunt in Dolj de ordinul zecilor. La cealalta extrema se afla, numeric, chinezii, care sunt mai putin de zece in acest judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS