5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajatii ELECTRICA au iesit in strada

Angajatii ELECTRICA au iesit in strada

Acestia cer salarii de baza mai mari cu 35% si majorari succesive pentru venituri comparabile cu cele din UE. Conducerea companiei sustine ca nu are resurse financiare pentru o majorare salariala atât de consistenta.


Aproape 100 de sindicalisti ai ELECTRICA Oltenia au pichetat ieri, timp de doua ore, sediul administrativ al societatii din centrul Craiovei, in semn de protest fata de politica salariala a companiei. Sindicalistii sustin ca este nevoie de cresterea salariilor de baza cu cel putin 35% pentru ca in urmatorii ani veniturile angajatilor sa se compare cu salariile din sectorul energetic din UE. „Daca revendicarile noastre nu vor fi onorate, suntem hotarâti sa apelam la greva de avertisment si la cea generala. Acum strângem semnaturi pentru declansarea protestelor.


In zona de distributie, câstigul mediu brut este de 1.500 de lei, iar in cea de productie – de 1.800 de lei“, a declarat Gheorghe Capatâna, secretarul general al federatiei sindicale „Energia Mileniului III“, una dintre organizatiile reprezentative din domeniu. Sindicalistii mai cer internalizarea activitatilor de reparatii si servicii energetice in cadrul societatilor de producere, transport si energie pe care le deservesc, revizuirea criteriilor de acreditare a furnizorilor de servicii energetice si altele.


Patronatul zice ca nu sunt bani


La rândul sau, Gabriel Negrila, directorul executiv al ELECTRICA Oltenia, spune ca societatea nu poate sa suporte financiar majorarile salariale cerute de sindicalisti si ca nu le intelege protestul, in conditiile in care pâna acum negocierile patronat – sindicate au fost multumitoare. „In acest moment, noi suntem in negocieri cu sindicatele. N-am ajuns la 35%, atât cât cer ei, deoarece nu avem resursele necesare pentru o crestere atât de mare a salariilor. N-am inteles de ce au pichetat, având in vedere ca anul trecut negocierile au fost finalizate pe 7 martie si sindicalistii au fost multumiti de rezultate“, a afirmat Negrila. Acesta a mai spus ca nu poate sa dea un procent pâna la care pot fi crescute salariile: „Anul trecut am avut o crestere salariala de 8,87% in grila, am avut 2% un fond de avansare si 5% fond de premiere, plus câte o prima de 950 de lei de sarbatori. Au fost cresteri de 15%, insa anul acesta nu putem sa avansam o cifra“.


Sindicalistii olteni au participat la pichetarile care vor continua si astazi intr-o actiune concertata la nivel national a angajatilor din sectorul energetic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS