10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCaldura i-a scos pe constructori din „hibernare“

Caldura i-a scos pe constructori din „hibernare“

Conditiile meteorologice din ultima perioada au lansat sezonul constructiilor cu aproape o luna mai devreme decât in anii trecuti. Aceast lucru va avea un impact pozitiv atât asupra constructorilor, cât si asupra pietei fortei de munca.


Vremea buna din ultima perioada i-a determinat pe multi constructori sa-si schimbe calendarul lucrarilor, astfel ca pe multe santiere echipele de muncitori si-au facut deja aparitia. „In anii trecuti, din pricina vremii nefavorabile, sezonul constructiilor se lansa in luna martie. Anul acesta, s-a lansat insa mai devreme“, a declarat George Petcu, directorul firmei de constructii Recon SA.


Afirmatia este sustinuta si de alti reprezentanti din acest domeniu. „In domeniul constructiilor drumurilor nationale nu se lucreaza pâna in martie. In principiu, in aceasta perioada se poate insa lucra fara probleme. Fata de ceilalti ani e mai bine“, a spus Dan Dumitru, directorul Dormarcons, firma ce are ca domeniu de activitate constructia si intretinerea drumurilor si podurilor.


Mai multe locuri de munca in martie


Cu toate ca sezonul constructiilor s-a lansat deja, deocamdata, pe piata muncii nu s-au inregistrat schimbari majore. „Inca nu s-a simtit o crestere semnificativa a numarului de locuri de munca solicitate in domeniul constructiilor. Probabil ca multi se gândesc ca e inca devreme, cu toate ca vremea e favorabila“, a declarat Daniela Neagoe, directoare executiva adjuncta a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Potrivit acesteia, in general, oferta locurilor de munca se imbogateste in luna martie. „Sunt ani in care numarul locurilor de munca vacante se dubleaza. Uneori creste insa cu 20 – 30%“, a adaugat Neagoe.


Angajatii, platiti pe perioada iernii


Acest lucru se datoreaza si faptului ca, pe perioada de iarna, multi dintre angajatori isi pastreaza angajatii, motivati si de criza de personal calificat in domeniu. „In general, celor calificati le gasim ceva de lucru pe perioada iernii“, a spus Dan Dumitru. Acesta nu este un caz singular. „Majoritatea ne angajam cu lucrari interioare pe iarna“, a afirmat George Petcu.


Nu la fel de norocosi sunt insa muncitorii necalificati, pe care unii angajatori prefera sa-i trimita in somaj in aceasta perioada.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS