10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBancile se apropie de clienti

Bancile se apropie de clienti

Craiova este o piata din ce in ce mai atractiva pentru institutiile bancare. Majoritatea bancilor prezente aici isi mentin tendinta de extindere a retelelor de sucursale si agentii, semn ca puterea de absorbtie a craiovenilor este mare, iar gradul lor de indatorare e inca mic.


Conform informatiilor primite de la Sucursala Judeteana a Bancii Nationale a României (BNR), la sfârsitul anului trecut, dupa rolul total al creditelor acordate, excluzând Bucurestiul, judetul Dolj ocupa pozitia a opta intre judetele tarii. „In ceea ce priveste creditele acordate populatiei, Doljul ocupa pozitia a saptea intre judete, atât la creditele de consum, cât si cele ipotecare si imobiliare“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul Sucursalei BNR Dolj. Potrivit spuselor acestuia, valoarea totala a creditelor acordate anul trecut in Dolj este aproape dubla fata de cea acordata in 2005. „Craiova a fost orasul negustorilor si al bancherilor. Nu mai suntem ce-am fost, dar suntem pe drumul cel bun“, a spus Gherghinescu. Pornind de la ideea ca Doljul nu este un judet sarac, facând parte din categoria celor cu resurse, reprezentantii BNR Dolj sunt de parere ca daca ar fi locuri de munca mai multe, judetul ar putea probabil sa atraga mult mai multe resurse financiare decât pâna acum. „Gradul de indatorare nu e inca mare. In plus, avem potential nevalorificat, cum e cazul agriculturii, unde va fi nevoie de finantare“, a mai spus Gheorghe Gherghinescu.


Ritmul de extindere a retelelor bancare este accentuat


In ceea ce priveste ritmul de extindere a retelelor de sucursale si agentii, aceasta isi va mentine tendinta accentuata, iar când piata din Craiova va fi saturata, bancile se vor orienta catre localitatile din restul judetului. Acest lucru se va datora si faptului ca, având in vedere ca multe programe de finantare cu bani de la UE si de la statul român vor fi distribuite prin unitati bancare, prezenta acestora in teritoriu va fi necesara. „La inceputul acestui an, in Craiova erau aproximativ 78 de unitati bancare – sucursale coordonatoare, alte sucursale, agentii si puncte de lucru. Tendinta de extindere a numarului de agentii si de puncte de lucru se va manifesta si in 2007 atât in Craiova, cât si in orasele si comunele mari din judet“, a afirmat Gheorghe Gherghinescu.


„Timpul clientilor este foarte pretios“


Acest lucru este confirmat si de reprezentantii bancilor in teritoriu, al caror numar de entitati operationale este in continua crestere. „Mentalitatea craiovenilor este schimbata fata de serviciile bancare. Printr-o extindere a numarului de unitati operationale, venim mai aproape de clienti atât cu servicii si produse bancare diverse, cât si prin servicii de incasare a facturilor la utilitati, care sunt foarte cautate“, au declarat surse autorizate din BRD Dolj, care in luna martie va mai deschide inca trei unitati in Craiova. Aceasta extindere ajuta, de fapt, la economisirea timpului clientilor. „Timpul clientilor este foarte pretios. In plus, prin deschiderea mai multor agentii scutim drumul clientului de acasa la banca, eliminam cozile de la ghisee si marim calitatea serviciilor“, au spus surse oficiale din Raiffeisen Bank Dolj, care in 2007 va mai deschide inca patru agentii in Craiova. Afirmatia este sustinuta si de alti bancheri, care au gasit si alte solutii pentru a se apropia de client. „Clientul trebuie sa fie in centrul atentiei. Pâna la acoperirea cu unitati noi a tuturor cartierelor, pentru a economisi timpul lor si a evita aglomeratia de la ghiseu, ne deplasam lucratorii bancari catre clienti, la sediile angajatorilor“, au afirmat surse oficiale din Bancpost Dolj, care va deschide inca doua agentii in câteva zile.


Cresterea retelei bancare din România


Potrivit Mediafax, citat de www.infonews.ro, reteaua bancara din România a crescut, anul trecut, cu aproape 1.000 de sucursale si agentii, ritmul de extindere a prezentei teritoriale a institutiilor de credit fiind de doua ori mai mare fata de 2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS